Programul PROGRESS

PROGRESS este programul UE pentru ocuparea forţei de muncă şi solidaritate socială. A fost creat pentru a sprijini financiar punerea în aplicare a obiectivelor Uniunii Europene privind ocuparea forţei de muncă, afacerile sociale şi egalitatea de şanse, conform prevederilor din Agenda socială. De asemenea, acest program contribuie la realizarea strategiei de la Lisabona privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

PROGRESS a demarat în 2007 şi este prevăzut până în 2013, funcţionând alături de Fondul Social European (FSE). Acest program înlocuieşte alte patru programe anterioare, care s-au încheiat în 2006 şi care s-au axat pe acţiuni împotriva discriminării şi în favoarea egalităţii dintre bărbaţi şi femei şi au promovat măsuri privind ocuparea forţei de muncă şi combaterea excluziunii sociale. UE a ales să instituie un program unic pentru a asigura o utilizare eficientă a fondurilor europene şi pentru a maximiza impactul acţiunilor.

PROGRESS va garanta că politica socială a UE face faţă provocărilor politice majore şi se va concentra asupra acţiunilor care necesită un efort comun la nivel european. Va oferi sprijin statelor membre pentru ca acestea să-şi poată respecta angajamentele referitoare la crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bune, la garantarea egalităţii de şanse pentru toţi şi la punerea în aplicare uniformă a legislaţiei UE.

PROGRESS dispune de un buget total de 743,25 milioane de euro, pentru o perioadă de şapte ani (2007-2013). UE va utiliza acest buget pentru a acţiona ca un catalizator pentru schimbare şi modernizare în cinci domenii:

* ocuparea forţei de muncă
* incluziune şi protecţie socială
* condiţii de muncă
* nediscriminare
* egalitate de şanse între femei şi bărbaţi.

PROGRESS este accesibil celor 27 de state membre ale UE, ţărilor candidate şi ţărilor membre AELS/SEE. Se adresează statelor membre, autorităţilor locale şi regionale, serviciilor publice de ocupare a forţei de muncă şi birourilor de statistică naţionale. Pot participa organisme specializate, universităţi, institute de cercetare, precum şi parteneri sociali şi organizaţii neguvernamentale.

Pentru a selecta proiectele pe care le va finanţa, Comisia Europeană lansează cereri de oferte şi apeluri pentru propuneri. Proiectele selectate vor beneficia de cofinanţare din partea UE, până la cel mult 80%, exceptând anumite cazuri.

0 thoughts on “Programul PROGRESS”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.