Proiect ACCELERATOR: Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți

proiect.png

Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți este un program de mentorat extins care pornește de la premisa importanței pe care o abordare strategică a traseului profesional o poate avea pentru artiștii emergenți și de la înțelegerea acestei abordări ca mijloc folosit atât de ei, cât și de instituțiile lor partenere pentru educarea unui public cât mai larg, nu doar a celui specializat. În contextul cultural actual din România, între artist și public există încă o lipsă de comunicare acută generată de absența unui limbaj comun între cele două părți. Prin acest program, Asociația Culturală Eastwards Prospectus, împreună cu galeria i8, partenerul său instituțional, își propune generarea unui context în care artiștii și publicul vor intra în dialog. Avem în vedere lipsa de informații a artiștilor emergenți despre mediul profesional din arta contemporană ca un ecosistem în care artistul nu este doar un creator, ci nucleul unor procese de colaborare cu alți profesioniști din domeniu și de comunicare directă cu publicul, care presupun cunoștințe complementare celor de creație.

În perioada mai 2022 – septembrie 2023, artiștii emergenți selectați vor:

  • Participa la șase laboratoare intensive susținute fizic și online de șase mentori români și internaționali pe temele: Sistemul artei contemporane – artistul, parte dintr-un ecosistem; Piața de artă contemporană și posibilitățile de finanțare – ipostaza artist-antreprenor cultural; Curatoriere – colaborarea artist – curator; Publicații de artist – ipostaza artist-editor; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice – artistul în relație cu publicul larg; Arta în spațiul public.
  • Participa la sesiuni individuale de mentorat alături de cei șase mentori.
  • Participa la realizarea proiectului de conținut digital „MEET THE ARTISTS”, proiect dedicat activității lor profesionale disponibil pe website-ul:
    https://accelerator-mentorat.ro/.
  • Produce lucrări de artă a căror temă centrală va fi „comunitatea”, lucrări pe care le vor prezenta într-o expoziție de grup prezentată la galeria Gaep.
  • Selecta și cerceta o comunitate și vor produce lucrări de artă pentru spațiul public în care vor valorifica rezultatele cercetării lor, lucrări individuale și/sau colaborative, care ulterior vor fi expuse în spații publice în București și alte trei orașe din țară.
  • Participa la realizarea proiectelor social media „IN THE STUDIO” și „WHAT ARE YOUR COMUNITIES?” dedicate activității lor din cadrul programului, prezentate pe paginile de social media ale programului.

ACCELERATOR selectează 10 artiști emergenți și îi pune în contact cu profesioniști români și străini din domeniul artei pentru o perioadă de 18 luni. Pe parcursul întregului program, artiștii vor fi permanent coordonați și susținuți de o echipă de profesioniști formată din coordonatorul programului de mentorat, Andreea Drăghicescu, coordonatorul tehnic al programului, Albert Kaan Tilkioglu, și de un curator internațional independent, care cunoaște îndeaproape atât scena internațională de artă, cât și scena locală, Tevž Logar, al căror scop principal va fi ca, împreună cu mentorii programului, să asigure un cadru de dezvoltare profesională printr-o abordare strategică și coerentă și să pună la dispoziția artiștilor instrumentele necesare dezvoltării abilităților de prezentare, organizare și comunicare a practicii proprii.

Prin ACCELERATOR ne propunem să le oferim artiștilor insight-uri și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional. Participanții vor dobândi cunoștințe despre aspecte precum modalitățile de funcționare a sistemului de artă contemporană, funcționarea internă a unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii proprii și comunicarea către diverse categorii de public, realizarea unei publicații de artist, producția de lucrări de artă pentru spațiul public și vor primi sprijin în producția de lucrări de artă și în organizarea unei expoziții de grup, precum și pentru producția și prezentarea de lucrări de artă pentru spațiul public.

Un număr de 10 artiști emergenți vor fi selectați să participe. Fiecare dintre ei va primi un onorariu brut de 11.320 lei, pentru fiecare dintre cele trei etape ale proiectului – program de mentorat; producție de lucrări și expoziție de grup; producție de lucrări de artă în spațiul public și prezentarea acestora în spații publice din patru orașe din România – aceștia urmând a primi parte din acest onorariu.

Dosarele de înscriere trebuie să conțină:

  • CV în limba engleză
  • Scrisoare de intenție, în limba engleză, care să reflecte complexitatea programului ACCELERATOR și intențiile artiștilor emergenți în acord cu structura proiectului și cu tipurile de activități propuse (max. 400 de cuvinte). Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați https://accelerator-mentorat.ro/
  • Portofoliu de artist cu max. 10 lucrări (dimensiune max. a fișierului: 20Mb; pentru lucrările video, include linkuri și, dacă e necesar, parole), în limba engleză

Trimite fișierele prin email, pe [email protected].

Termen-limită: 27 martie 2022, ora 23:59 

În subiectul mesajului: Apel deschis pentru artiști emergenți

Îți vom trimite un email de confirmare a primirii dosarului de înscriere.

Dacă ai orice întrebare despre procesul de înscriere, scrie-i Andreei pe [email protected].

Sursa: Acelerator Mentorat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top