Proiect de peste 118 milioane de lei pentru lucrari de reabilitare a retelelor termice in Oradea

646x404-2.jpg

14 santiere au fost deschise in Oradea intr-un amplu proiect de reabilitare a retelei de termoficare. Pe aceste santiere sunt peste 200 de muncitori si 60 de utilaje, intr-un amplu proiect de reabilitare a retelei de termoficare, etapa a doua, finantat cu 118,8 milioane de lei prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).

“Oradea este singurul dintre orasele selectate care are un contract de executie incheiat si care executa lucrari de reabilitare termica. Astfel, anul trecut s-au reabilitat 5,7 km din totalul de 20,28 km de retea, ramânând pentru acest an 15 km. Le multumesc oradenilor pentru rabdarea de care au dat dovada si le cer scuze pentru disconfortul pe care inca il creeaza aceste lucrari, prin intreruperile de apa sau apa murdara. La finalul acestor lucrari, aceste deranjamente vor disparea”, a afirmat viceprimarul Mircea Malan.

Potrivit acestuia, prin proiect se urmareste sa se reduca pierderile de apa, sa se imbunatateasca transportul agentului termic si sa se reduca emisiile de poluanti ca urmare a micsorarii cantitatii de combustibil folosit, precum si cheltuielile de mentenanta si intretinere. santierele sunt extinse pe toata raza municipiului, lucrarile fiind dificile având in vedere ca trebuie sa se asigure si traficul pe arterele respective.

Lucrarile vizeaza reabilitarea celor 15 km de retea primara de termoficare si constau in inlocuirea conductelor existente cu conducte noi in sistem preizolat, montate in majoritate direct in pamânt pe un strat de nisip, dar si aerian, pe stâlpii de beton existenti, instalarea de vane noi de sectionare (cu actionare electrica sau manuala) in camine de vane noi sau reabilitate, instalarea unui sistem de semnalizare si alarmare a spargerii conductelor, readucerea terenului afectat de lucrari la starea initiala. Toate aceste santiere vor trebui incheiate in cursul anului 2017, mai exact inainte de pornirea incalzirii centralizate. Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice – Etapa II” este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare – Axa 7 – “Cresterea eficientei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare in orasele selectate”.

Valoarea totala a contractului de finantare privind reabilitarea termica a sistemului de termoficare este de 118,8 milioane lei (cu TVA inclus), contributia municipiului fiind doar de 8%. Contractul de lucrari a fost semnat in noiembrie 2015, antreprenor fiind o asociere de firme ( SC Energomontaj S.A sucursala Timisoara – SC Elsaco Electronic SRL – SC Isoplus România SRL – SC ISPE SA).

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea ca marime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu si energie. Oradea este unul dintre cele sapte orase selectate care au depus proiecte integrate de termoficare (Botosani, Iasi, Râmnicu Vâlcea, Bacau, Timisoara, Focsani) pentru continuarea investitiilor incepute in perioada 2007-2013 prin POS Mediu 2007-2013, in vederea asigurarii sustenabilitatii investitiilor initiale orientate spre imbunatatirea calitatii aerului si luând in considerare evolutiile in domeniul eficientei energetice la nivelul centrelor urbane.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.