Proiecte de 40 milioane lei pentru municipiul Suceava

phpThumb_generated_thumbnailjpg-1.jpg

Doamna Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), şi domnul Ioan Cristian Şologon, subsecretar de stat în MDRAP, au participat astăzi, 7 mai, la reuniunea Comitetului de Coordonare pentru proiectele gestionate de municipiului Suceava, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român.

Obiectivele principale ale acestui Program vizează:

  • reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi ţările mai dezvoltate din Uniunea Europeană extinsă (UE) şi
  • reducerea disparităţilor economice şi sociale, în România, dintre centrele urbane dinamice şi regiunile periferice slabe din punct de vedere structural.

În cadrul Programului, MDRAP este Organism Intermediar pentru implementarea Ariei de concentrare 4 „Îmbunătățirea mediului înconjurător”, cu un buget de 49,74 milioane de franci elveţieni (CHF). Municipiul Suceava gestionează următoarele proiecte finanţate din Aria 4:

  • “Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”. Proiectul prevede montarea a 13.532 unități de iluminat folosind tehnologia LED şi implementarea unui sistem de telemanagement care să asigure controlul și monitorizarea corpurilor de iluminat. Bugetul total al proiectului este de 6.731.149 CHF, iar implementarea lui se va finaliza în luna septembrie 2019.
  • “Electromobilitate – vehicule electrice pentru o municipalitate verde”. Proiectul are un buget total de 2.773.161 CHF şi vizează modernizarea parcului auto al Primăriei municipiului Suceava, prin:

achiziționarea a 15 vehicule electrice (11 autoturisme electrice, 2 furgonete electrice, 1 automăturătoare electrică şi 1 autocisternă electrică); ­

achiziționarea a 10 biciclete electrice al căror sistem de încărcare este echipat cu panouri fotovoltaice;

achiziționarea a 5 autobuze electrice de mici dimensiuni;

realizarea infrastructurii aferente sistemului pilot de electromobilitate care cuprinde: 28 puncte de încărcare pentru vehicule electrice, 1 centru de încărcare biciclete electrice, 1 sistem fotovoltaic, 56 spații de parcare pentru vehicule electrice.

„Felicit colegii din echipa de implementare de la nivelul municipiului Suceava, care au dovedit implicare și un interes permanent, fiind un exemplu de bune practici și pentru alte primării. Proiectele acestea, implementate cu succes, pot fi considerate dovada faptului că se poate, iar pe viitor, pe baza experienței dumneavoastră, sperăm să putem implica și alte unități administrativ-teritoriale pentru a dezvolta proiecte asemănătoare, care să contribuie la managementul energiei durabile”, a subliniat doamna secretar de stat Sirma Caraman.

În prezent, toate cele 37 proiecte finanţate de Confederaţia Elveţiană în cadrul Obiectivului 1 al Ariei de concentrare 4 se află în faza de implementare, în diferite etape, cele mai avansate fiind cele derulate de municipiul Suceava.

Obiectivele asumate de beneficiari în cadrul proiectelor derulate vizează, în principal:

  • îmbunătățirea infrastructurii locale;
  • consolidarea capacităților de gestionare și conștientizarea cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă, pentru a crește calitatea vieții cetățenilor, a diminua costurile energetice și a oferi un răspuns la schimbările climatice.

Evenimentul de la Suceava s-a desfăşurat în prezenţa E.S. Arthur Mattli (ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România), a domnului Ion Lungu (primarul municipiului Suceava), a membrilor echipelor de implementare a proiectelor, precum şi a reprezentanţilor Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice din Confederaţia Elveţiană, ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Ministerului Fondurilor Europene şi ai MDRAP.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.