Proiecte de apă/apă uzată: 10 contracte noi semnate începând cu noiembrie 2019

apa.jpg

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a semnat la Palatul Victoria, în prezența premierului Ludovic Orban, contractele de finanțare pentru implementarea proiectelor de apă și canalizare din județele Bacău și Brăila, finanțate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Concret, din noiembrie 2019 și până acum au fost semnate 10 contracte de finanțare a investițiilor în infrastructura de apă/apă uzată cu o valoare cumulată de 1,91 miliarde euro. Pentru comparație, în ceilalți ani din perioada de programare 2014-2020 au fost semnate doar 10 proiecte noi în valoare de 2,17 miliarde euro. De asemenea, au fost semnate contractele pentru continuarea a 29 proiecte începute în perioada anterioară de programare (2007-2013).

În prezent, sunt în diferite etape de pregătire 26 de proiecte cu o valoare estimată de 5,21 miliarde euro, din care 5 urmează să fie semnate în următoarele 2 luni. Acestea vor viza implementarea de proiecte de apă/apă uzată în următoarele zone: Sibiu – Brașov, Gorj, Mehedinți, Iași și Teleorman. Valoarea eligibilă a acestora este de aproximativ 963 milioane de euro.

„Creșterea calității vieții pentru cetățenii români reprezintă un obiectiv fundamental pentru guvernul pe care îl conduc. Folosirea fondurilor europene pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare reprezintă o oportunitate pentru noi ca să asigurăm standarde de viață în toate localitățile României, la nivelul Uniunii Europene”, a declarat premierul Ludovic Orban în cadrul evenimentului.

„Cele două contracte de finanțare au valoarea de 700 milioane de euro, un buget impresionant pentru ceea ce înseamnă creșterea standardelor de locuit la nivelul celor două județe. 74 de unități administrativ teritoriale și 136.000 de locuitori sunt beneficiari ai acestor servicii”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Informații despre proiectele semnate

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bacău, în perioada 2014-2020 Valoare totală: peste 2,284 miliarde lei (475 milioane de euro)

Obiectiv: aprox. 207.000 locuitori ai județului vor beneficia de o infrastructură de apă și apă uzată modernă și funcțională, în conformitate cu prevederile acquis-ului european.

Rezultate așteptate:

  • creșterea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății;
  • creșterea nivelului colectării și epurării apelor uzate, respectiv îmbunătățirea calității efluenților;
  • îmbunătățirea sistemelor de management al apei și apei uzate prin reducerea pierderilor de apă în aria de implementare a proiectului;
  • optimizarea funcționării și operării sistemelor de apă și canalizare în 43 de sisteme de alimentare cu apă și 31 de aglomerări, prin realizarea sistemului SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition – automatizările SCADA sunt folosite pentru monitorizarea sau controlul proceselor chimice, fizice sau de transport al apei și apei uzate);
  • îmbunătățirea nivelului de gestionare a apelor uzate industriale și a nămolului etc.

Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Brăila în perioada 2014-2020

Valoare totală: 1,385 miliarde lei (288 milioane euro)
Obiectiv: îmbunătățirea vieții a peste 186.000 persoane, prin continuarea racordării acestora la rețelele de alimentare cu apă/ canalizare a apei uzate, fapt ce va duce, implicit, la conformarea cu prevederile acquis-ului european.

Rezultate așteptate:

  • asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății;
  • creșterea nivelului colectării și epurării apelor uzate, respectiv îmbunătățirea calității efluenților, în 14 aglomerări;
  • îmbunătățirea sistemelor de management al apei si apei uzate;
  • mai buna gestionare a nămolului din toate stațiile de epurare și tratare a apei din județ.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top