Proiecte de succes finantate prin PNDR 2007-2013 in cadrul GAL Podu Inalt

Asociatia GAL Podu Inalt a organizat o caravana in perioada 19-20 august in cadrul careia s-au efectuat mai multe vizite la proiecte finantate prin PNDR 2007-2013, Masura 41 LEADER, implementate in cadrul strategiei de dezvoltare locala a asociatiei.

Infiintata in 2010, Asociatia GAL Podu Inalt are un teritoriu care se intinde pe 14 comune: Albesti, Banca, Bogdanita, Bogdana, Bogdanesti, Al. Vlahuta, Costesti, Deleni, Muntenii de Jos, Lipovat, Rosiesti, Viisoara, Vutcani si Zorleni. In perioada 2012-2015 au fost implementate un numar de 61 de proiecte, avand o valoare de peste 2 milioane de euro.

conferinta-gal-podu-inaltIrina Sadici, managerul de proiect GAL Podu Inalt sustine urmatoarele: „suntem unul dintre cele mai harnice GAL-uri din tara, cu o rata de implementare a fondurilor europene in proportie de 99%. Cu ocazia acestei caravane dorim ca oamenii sa cunoasca unde ne aflam azi cu proiectele si care ne sunt planurile de viitor„.

Primul proiect european vizitat in cadrul caravanei a fost „Pompierii viisoreni„. Comuna Viisoara a primit fonduri europene prin care si-a infiintat propria unitate de pompieri moderna, unde lucreaza in prezent 23 voluntari. Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta este dotat si cu masina de pompieri si este unul dintre cele mai bune din judet. Proiectul a avut o valoare de 100.000 de euro si a primit finantare prin PNDR. Primarul comunei, Liviu Parciu, sustine ca „cei de la AFIR s-au mirat ca am optat pentru o masina de pompieri, insa dat fiind faptul ca noi suntem un pic izolati, in caz de incendiu, pana vine un ajutor, totul se face scrum. De aceea am preferat sa investim in siguranta cetatenilor.”

Un alt proiect european de succes vizitat a fost ferma Cristinei Petronela Radu in satul Mitoc, comuna Banca. La doar 24 de ani, tanara fermier a obtinut, cu sprijinul GAL Podu Inalt, 40.000 de euro fonduri europene pentru a-si moderniza ferma bunicilor. Pasionata de ceea ce face, tanara se ocupa zilnic de 37 de vaci si 9 vitei, si sustine ca fondurile europene au ajutat-o sa cumpere teren in plus dar si cateva utilaje necesare pentru a moderniza ferma din Mitoc. Tanara sustine ca „nu ai cum sa faci fata daca nu iti place. Banii primiti pana acum ne-au ajutat sa dezvoltam ferma. Pe viitor avem de gand sa ne cumparam o balotiera.”

Paula Hultoana, primarita Zorleni: „Parteneriatul cu GAL este o gura de oxigen pentru noi!

In comuna Zorleni, au fost vizitate urmatoarele trei proiecte: „Infiintare baza recreationala, teren de tenis si teren de minifotbal, localitatea Simila„, „Modernizare drum satesc in localitatea Zorleni„, „Utilaje pentru progresul si siguranta noastra„. In aceasta zona, Consiliul Local, impreuna cu GAL Podu Inalt, au accesat fonduri europene pentru proiectele de mai sus, in valoare de 400.000 de euro. Pentru comuna Zorleni, aceste proiecte au o mare insemnatate si sunt importante pentru locuitori. Paula Hultoana, primarita considera ca „Zorleni ar putea fi oricand oras, insa e mai bine ca a ramas la stadiul de comuna, beneficiind de ajutorul Uniunii Europene de dezvoltare a satelor. Nu sunt bani multi, dar vin acolo unde trebuie si din acest motiv aceasta politica da rezultate la noi in comuna.” In ceea ce priveste colaborarea cu GAL Podu Inalt, primarita sustine ca „trebuie sa gasim tot timpul alternative, iar GAL reprezinta solutia pentru noi atunci cand avem proiecte mai mici, pentru care noi direct nu gasim bani europeni„.

Prima zi a Caravanei s-a incheiat cu o conferinta de presa in cadrul careia mai multi reprezentanti de televiziune, radio si site-uri de specialitate au putut discuta cu beneficiarii proiectelor, fermierii care intentioneaza sa acceseze fonduri in viitor dar si cu reprezentanti ai Camerelor Agricole si bancilor din zona Vaslui si Iasi.

livada-fonduri europeneA doua zi, caravana a poposit in satul Crasna, comuna Albesti, pentru a vizita proiectul „Achizitie echipamente si utilaje agricole„. Aici, firma Nova Uno Line a accesat fonduri europene pentru diverse echipamente necesare pentru desfasurarea activitatilor agricole. Mai mult, proprietarii si-au infiintat, din fonduri proprii, si o livada de meri, la standarde europene si intentioneaza, pe viitor, sa aplice pentru a castiga si alte proiecte europene.

siloz-fonduri-europeneUn alt proiect european realizat cu sprijinul GAL Podu Inalt este cel din Costesti, depus de catre firma Evelin H Company pentru un depozit modern de stocare si uscare cereale. Astfel, cu suma de 250.000 de euro (din care 125.000 fonduri proprii), Dan Hurduc, fost inginer horticol, a construit o hala de depozitare pentru micii fermieri, in totalitate automatizata: „cu ajutorul GAL am reusit sa automatizam ultima veriga din lantul de depozitare a cerealelor: partea de receptie calitativa a marfii si laboratorul. Noi ajutam astfel micii fermieri sa isi ridice valoarea calitativa a marfii„.

Danut Cretu, primarul comunei Muntenii de Jos: „Ma bucur ca GAL Podu Inalt a venit cu o suma consistenta, noi completand doar bugetul

Ultimele proiecte vizitate, dar nu cele din urma, au fost cele din comuna Muntenii de Jos: „Achizitie buldoexcavator de catre comuna Muntenii de Jos” si „Proiect pentru manifestari culturale in comuna Muntenii de Jos„. In ceea ce priveste primul proiect, Danut Cretu, primarul comunei, sustine ca „fara acest utilaj ne-ar fi fost extrem de greu si este mandria parcului auto de la Primarie„. Utilajul a costat circa 510.000 euro, din care aproximativ 390.000 euro au fost bani europeni. Cel de-al doilea proiect care a primit finantare prevede diverse activitati recreative menite sa ii destinda pe locuitorii comune: trupe locale de muzica pentru tineri (din care o trupa rock numita Destiny), teatru de papusi pentru copii, seri culturale.

Echipa GAL Podu Inalt multumeste partenerilor, primarilor celor 14 comune din GAL care au fost permanent alaturi si au avut un rol extrem de important in implementarea strategiei.

Sursa: Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top