Proiecte in valoare de peste 80 de miliarde de lei, depuse spre finantare prin PNDL 2

curs-expert-accesare-fonduri-europene.jpg

„Peste 20.000 de proiecte au depus autoritatile publice locale la Ministerul Dezvoltarii pe PNDL 2. Valoarea insumata a cererilor de finantare depaseste, in acest moment, suma de 80 de miliarde de lei. in scurt timp incepem evaluarile dosarelor depuse, etapa necesara pentru ca s-a depasit bugetul alocat programului pentru anul in curs. Vom asigura finantare cu prioritate pentru localitatile care nu au fost eligibile in niciun program cu finantare europeana. Ideea este sa corelam sursele de finantare disponibile, pentru a evita dubla finantare” a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) si asigura resursele necesare pentru anumite categorii de investitii ale administratiei publice locale. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrata in teritoriu.

Criteriile de selectare a obiectivelor de investitii sunt aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 624/2015. Actul normativ prevede ca repartizarea fondurilor de la bugetul de stat pe judete, destinate transferurilor pentru finantarea obiectivelor de investitii din portofoliul unitatilor administrativ-teritoriale, sa fie facuta echilibrat, utilizand cel putin unul dintre urmatorii indicatori:

Datele demografice si administrativ-teritoriale ale judetelor, avand in vedere:

  • ponderea numarului de unitati administrativ-teritoriale din judet din totalul numarului de unitati administrativ-teritoriale de la nivel national;
  • ponderea populatiei judetului raportata la populatia totala a tarii;
  • ponderea suprafetei judetului raportata la suprafata totala a tarii;

Capacitatea financiara a unitatilor administrativ-teritoriale, avand in vedere ponderea capacitatii unitatilor administrativ-teritoriale de a participa cu fonduri de la bugetul local pentru realizarea obiectivelor de investitii;

Ponderea numarului de obiective de investitii aflate in derulare de fiecare judet, avand in vedere:

  • numarul de obiective de investitii aflate in derulare de fiecare judet din totalul investitiilor aflate in derulare la nivel national;
  • necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investitii incepute si nefinalizate raportat la necesarul total de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investitii incepute si nefinalizate de la nivel national.

Analiza dosarelor mai are la baza incadrarea obiectivelor de investitii in domeniile specifice pentru care exista obligatia conformarii unor reglementari europene sau in domenii specifice prioritare, stadiul fizic al realizarii obiectivului de investitii, incepand cu stadiul fizic cel mai ridicat la data aplicarii criteriului, data semnarii contractului de furnizare/prestare de servicii/executie de lucrari, dupa caz, si populatia deservita.

Sursa: mdrap.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.