Proiecte Internationale de Cooperare Bilaterala Stiintifica (PICS) Romania – Franta

franta1.jpg

Acordul de cooperare stiintifica si dezvoltare tehnologica semnat intre Guvernul Romaniei – Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si Centrul National de Cercetare Stiintifica din Franta (Centre National de la Recherche Scientifique) – CNRS.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 30.05.2014
Buget total: 475.000 lei

Scop:

frantaConsolidarea cooperarii stiintifice si tehnice dintre Romania si Franta prin finantarea stagiilor de cercetare, organizarea de seminarii si de reuniuni de lucru pentru cercetatorii din cele doua tari.

Propunerile de proiecte sunt comune, de tip “Joint Research Projects” si se incadreaza in urmatoarele domenii de cercetare:

 • Agricultura, siguranta si securitate alimentara;
 • Dezvoltare sustenabila si ecosisteme;
 • Energie;
 • Stiintele vietii si biotehnologie;
 • Tehnologia informatiei si comunicatii;
 • Stiinte sociale si umaniste;
 • Materiale avansate si nanotehnologii.

Proiectul se desfasoara in institutii sau unitati de cercetare-dezvoltare din Romania, inclusiv in institutii de invatamant superior, numita in continuare institutii gazda. Institutia gazda nu poate fi o intreprindere, in sensul legislatiei privind ajutorul de stat.

In cazul in care pentru realizarea activitatilor proiectului participa mai multe institutii gazda din Romania, propunerea de proiect va fi depusa de o singura entitate, cu rol de Coordonator.

Institutia coordonatoare de proiect trebuie sa aiba un contract in derulare, finantat din fonduri publice, nationale sau/si din fonduri internationale (PC7, Eureka, F4E, etc.) avand aceeasi tematica de cercetare, sau similara, cu cea propusa in proiectul de cooperare bilaterala. In cazul institutiilor de invatamant superior si INCD-uri este acceptata si o declaratie din partea conducerii unitatii, prin care se specifica faptul ca tema de cercetare propusa in cooperarea bilaterala face parte din planul de cercetare al institutiei.

Institutiile gazda nu sunt declarate, conform legii, in stare de incapacitate de plata; nu au conturile blocate conform unei hotarari judecatoreSti; nu au furnizat declaratii inexacte cu privire la informatiile solicitate in vederea selectarii contractantilor; nu au incalcat prevederile unui alt contract de finantare incheiat anterior cu o Autoritate contractanta.

Fiecare propunere de proiect va avea doi Principal Investigators (PIs) – un coordonator din Romania si un coordonator din Franta, avand ca responsabilitati implementarea proiectului acceptat la finantare si raportarea catre agentiile de finantare.

Depunerea propunerii de proiect se va face simultan, atat la UEFISCDI (agentia de finantare din Romania) de catre PI-ul din Romania, cat si la Centre National de la Recherche Scientifique – CNRS (agentia de finantare din Franta), de catre PI-ul din Franta; nedepunerea propunerii de proiect la ambele agentii de finantare, pana la termenul limita, atrage dupa sine neeligibilitatea propunerii depuse.

Echipele implicate trebuie sa dovedeasca existenta unor colaborari stiintifice anterioare care au produs rezultate stiintifice care se regasesc in publicatii si/sau brevete comune si/sau in teze de doctorat in cotutela.

Rezultatele obtinute in cadrul proiectelor comune trebuie sa aiba specificata recunoasterea pentru ambele surse de finantare.

Este interzisa depunerea de proiecte care au in vedere realizarea unor activitati deja finantate sau in curs de finantare din alte surse bugetare, inclusiv cele din cadrul Acordului de cooperare intre Academia Romana si CNRS.

Principal Investigator (PI) este doctor in Stiinte. In cazul in care diploma de doctor a directorului de proiect nu este recunoscuta in Romania, recunoasterea acesteia trebuie obtinuta inainte de data semnarii contractului de finantare.

Principal Investigator (PI) este angajat cu norma intreaga in institutia gazda, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata care acopera cel putin perioada contractului, sau are acordul de angajare cu norma intreaga, din partea institutiei gazda, cel putin pe perioada contractului. in cazul deciziei de acordare a finantarii, contractul de angajare trebuie sa fie incheiat de PI cu institutia gazda cel tarziu la data semnarii contractului de finantare cu UEFISCDI.

O persoana poate depune, in calitate de Principal Investigator (PI), in cadrul prezentei competitii, o singura aplicatie.

Buget:
Valoarea maxima estimata a bugetului competitiei este de 475.000 lei si va fi asigurata prin instrumentele de finantare valabile in perioada respectiva, in limitele resurselor bugetare alocate in acest scop.

Bugetul total finantat la nivel de proiect nu poate depasi limita maxima de 95.000 lei.

Cheltuieli eligibile pentru cercetatorii din Romania (numai pentru persoanele nominalizate in tabelul echipei de proiect):

 • transport international dus-intors pana in localitatea in care se desfasoara activitatea de cercetare;
 • asigurarea medicala;
 • cheltuielile cu transportul intern, diurna, precum si cazarea pe teritoriul Romaniei, in cazul in care sunt prevazute deplasari interne in interesul proiectului, numai impreuna cu echipa partenera si in conformitate cu legislatia nationala.
 • cheltuielile cu logistica (materiale si consumabile) pentru organizarea de conferinte si seminarii – nu vor depasi 20% din bugetul proiectului;

Cheltuieli eligibile pentru cercetatorii din Franta:

 • cazarea si diurna (60 lei/zi) pentru cercetatorii din Franta care vin in Romania, conform legislatiei interne in vigoare;
 • acoperirea costurilor necesare deplasarilor interne pentru cercetatorii din Franta care viziteaza Romania, necesare implementarii proiectului.

Durata unui proiect este de maxim 36 luni.

Cererile de finantare se depun intr-o singura etapa, la sediul UEFISCDI, si se redacteaza conform Anexei 1 – Cererea de finantare. Acestea se vor depune atat in format tiparit cat si in format electronic pana la data de 30.05.2014.

Cererile de finantare sunt verificate de catre personalul administrativ al UEFISCDI, pentru a se asigura ca sunt indeplinite criteriile de eligibilitate. Numai propunerile de proiecte declarate eligibile de ambele parti vor intra in evaluare. Lista cu propunerile de proiecte eligibile va fi afiSata pe site-ul web al UEFISCDI – www.uefiscdi.gov.ro.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Pachet de informatii (aprobat prin Ordin MEN nr. 191/22.04.2014)
Cerere de finantare
Declaratie privind neimplicarea ajutorului de stat
Declaratie privind nefinantarea din alte surse
Declaratie de eligibilitate

Finantator: Guvernul Romaniei / CNRS

Sursa: ANCS

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.