Proiectele cu finantare europeana nu sunt blocate

Fonduri_proiecte-e1385021195722.jpg

Facturile beneficiarilor de fonduri europene sunt achitate la zi, din resurse bugetare, urmand ca intreaga suma sa fie recuperata imediat ce Autoritatile de Management vor fi autorizate de Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi (proces aflat in plina desfasurare).

Din facturile emise, de peste 800 de milioane de euro, pentru proiectele cu finantare europeana, pana in prezent au fost achitate beneficiarilor 400 de milioane de euro din surse bugetare. Din aceasta perspectiva, nu exista niciun blocaj in vederea derularii programelor cu finantare europeana.

Cu privire la sistemele informatice MySMIS 2014 / SMIS 2014+, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), in calitate de dezvoltator al aplicatiilor SMIS2014+ si MySMIS2014, conform HG nr. 398/27.05.2015, precizeaza ca toate componentele sistemelor informatice necesare acreditarii autoritatilor de management sunt complete şi pe deplin functionale, in conformitate cu cerintele beneficiarului (Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene – MDRAPFE), desprinse din Regulamentele Uniunii Europene. Functionarea acestui sistem, in totalitatea lui, a fost prezentata, cu ocazia diverselor intalniri de lucru, atat reprezentantilor Comisiei Europene – DG REGIO, cat şi specialiştilor Autoritatii de Audit.

Elaborata de catre MDRAPFE impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), aplicatia faciliteaza schimbul electronic de informatii intre beneficiari si autoritatile cu atributii in gestionarea fondurilor europene structurale si de investitii, acoperind functional cerintele a sapte autoritati de management ale programelor operationale, pe principiul simplificarii si uniformizarii cerintelor.

Termenul asumat initial de actualul Guvern pentru transmiterea documentatiei in vederea acreditarii autoritatilor de management pe fiecare program a fost respectat. Acreditarea autoritatilor de management de catre Autoritatea de Audit este o conditie obligatorie pentru accesarea fondurilor europene.

In cadrul procesului de acreditare, autoritatile de management si Autoritatea de Audit comunica in permanenta. Imediat dupa ce Autoritatea de Audit va face raportul misiunii, estimat a fi finalizat la inceputul lunii iulie, se vor transmite Comisiei Europene documentele justificative pentru rambursarea celor peste 800 de milioane de euro facturate pana in prezent.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.