Propunere: tinerii fermieri sa primeasca de la stat pana la 50 de hectare pentru culturi agricole

tanar-fermier.jpg

tanar-fermierPatronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania a lansat o propunere de lege prin care tinerii fermieri ar primi pana la 50 de hectare de teren, pe o perioada de 10 ani, pentru a-l cultiva.

Initiatorii proiectului citeaza un studiu realizat de Comisia Europeana in anul 2007, potrivit caruia ponderea tinerilor fermieri in Romania se afla intre 2,5% si 5%, sub media Uniunii Europene, care este de 6%.

“Polonia este un bun exemplu pentru toate tarile din UE, avand 12,3% tineri fermieri, cu varsta pana in 35 de ani (0,35 fermieri tineri raportat la un fermier in varsta). Pentru a imbunatati nivelul ponderii tinerilor fermieri in Romania si a ne alinia la nivelul Uniunii Europene, este necesar ca autoritatile statului sa incurajeze tinerii si sa-i orienteze spre domeniul agriculturii prin oferirea unor facilitati. Conform publicatiilor Agentiei Domeniilor Statului, exista in proprietatea Statului Roman si sub administrarea Agentiei aproximativ 350.000 de hectare de teren cu destinatie agricola si alte aproximativ 50.000 de hectare la societati comerciale, libere de contract”, subliniaza PTIR in prezentarea proiectului.

Initiatorii sustin ca aplicarea acestei masuri va avea numeroase efecte pozitive, printre care:

  • 10.000 de tineri se vor implica in agricultura, scazand somajul in mediul rural si migrarea tinerilor spre orase;
  • cresterea competitivitatii fermelor conduse de tineri si utilizarea resurselor in mod eficient;
  • cresterea suprafetelor de teren agricol lucrate, aflate in proprietatea statului;

Initiatorii proiectului estimeaza ca, prin aplicarea acesor prevederi, va creste suprafata agricola lucrata de tinerii fermieri cu varsta pana in 35 ani, cu 400.000 de hectare, pana la 1.000.000 de hectare.

Sursa: Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.