Fermierii vor avea noi ajutoare: camerele agricole judetene

taran_camp.jpg

taran_campIn ultima sedinta de Guvern a fost aprobata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala.

Noile reglementari asigura cadrul organizarii si desfasurarii alegerilor pentru colegiile camerelor agricole si constituirea camerelor agricole la nivel judetean si national.

Ordonanta defineste atributiile Camerei Agricole Nationale si Camerelor agricole judetene si clarifica modul de organizare al acestora din urma. Astfel, camerele agricole care se vor infiinta in baza legii vor dobandi statutul de utilitate publica.

Intre atributiile camerelor agricole judetene se afla:

  • oferirea de asistenta tehnica si consiliere producatorilor agricoli in vederea absorbtiei fondurilor europene,
  • organizarea de activitati de popularizare si asistenta tehnica de specialitate prin infiintarea de loturi demonstrative, demonstratii practice, targuri, expozitii, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri si mese rotunde.

Camerele agricole vor asigura asistenta tehnica de specialitate, economica si manageriala a persoanelor care desfasoara activitati in domeniile agricole si conexe, in aplicarea tehnologiilor agricole moderne si a metodelor noi de conducere a fermelor, in scopul eficientizarii activitatilor la nivel de ferma.

De asemenea, prin intermediul camerelor agricole se vor realiza activitati de formare profesionala continua in domeniul agricol si conexe, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, tinand cont de nevoile si oportunitatile existente.

Totodata, camerele agricole judetene vor colabora cu institutiile de invatamant si cercetare agricola in scopul realizarii transferului tehnologic si diseminarii rezultatelor cercetarii aplicative in agricultura prin elaborarea si distribuirea gratuita de tehnologii de cultura si de cresterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model, etc.

Primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole vor fi organizate in termen de maxim 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.