Propunerile ACRAFE pentru o mai buna absorbtie a fondurilor disponibile prin Programul Operational Pescuit

acrafe1.jpg

acrafeAsociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) a pregatit pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operational Pescuit o serie de propuneri care vizeaza imbunatatirea absorbtiei.

ACRAFE a primit recent statutul de invitat permanent in grupurile de lucru, intalnirile tematice si comitetele de monitorizare ale AM POP.

Lista de propuneri ACRAFE

1. Contractare

Evaluarea proiectelor de investii pe Masura 2.1. destinata acvaculturii a durat mai bine de un an. In acest moment proiectele se afla in faza de contractare si estimam ca acest proces va lua sfarsit pana la sfarsitul lunii aprilie 2014. In acest context sunt binevenite o serie de intalniri de lucru cu viitorii beneficiari de fonduri din programul POP pentru a le prezenta o serie de scenarii, bune practici si instrumente care ar putea sa accelereze demararea investiiilor.

2. Acordare avans

Posibilitatea acordarii unui avans de pana la 40% – 50% din valoarea finantarii nerambursabile, in baza unei scrisori de garantie bancara. Aceasta facilitate reprezinta un ajutor important pentru beneficiari, pentru demararea lucrarilor sau in derularea achizitiilor de echipamente (toate celelalte programe ce deruleaza fonduri europene au utilizat aceasta facilitate pentru beneficiarii proiectelor).

3. Proceduri achizitii

Este salutara elaborarea si aparitia „Procedurii simplificate de achizitii aplicata de catre beneficiarii privati”. In linii mari, procedura de achizitii este asemanatoare cu fostul Ordin 1050, un punct bun reprezinta posibilitatea de atribuire a contractului de achizitii in cazul in care beneficiarul a primit o singura oferta conforma. In acelasi timp AM POP se poate inspira din ordinul 1120/2013 emis de catre Ministerul Fondurilor Europene , care simplifica procedurile de atribuire a contractelor derulate de beneficiarii privati.

4. Implementarea mecanismului cererilor de plata

Alaturi de acordarea avansului, mecanismul cererilor de plata ( utilizat pe fondurile structurale) permite utilizarea finantarii nerambursabile efectiv pentru a efectua plata facturilor emise de catre furnizor. Permite deblocarea eventualelor „sincope” aparute pe parcursul implementarii proiectelor, in cash flow-ul beneficiarilor.

5. Dificultati in derularea si implementarea proiectelor – Modificari de solutie tehnica/aprobare documentatii tehnice

De asemenea, venim in intampinare si propunem formarea/infiintarea in cadrul AM POP a unui departament specializat in verificarea si aprobarea modificarilor de solutii tehnice. Aceasta propunere are la baza pe de o parte timpul relativ scurt pentru prima etapa, de elaborare a documentatiilor tehnice, prezentarea acestora spre aprobare catre CR, respectiv AM si abia ulterior aprobarii derularea procedurilor de achizitii si finalizarea acestora. Cu cat validarea acestor modificari se va face mai repede cu atat se pot lansa mai repede procedurile de atribuire in special pe contractele de lucrari.

Studiu de caz

Concret, luand un exemplu aleatoriu un beneficiar care semneaza acum in luna aprilie contractul de finantare, are un termen maxim de 3 luni pentru depunerea unui dosar de achizitii si 4 luni pentru finalizarea si depunerea proiectului tehnic (inclusiv a eventualelor modificari de solutie tehnica). Astfel din punct de vedere al activitatii din teren (calendaristic discutand) posibilitatea acestui beneficiar de a demara activitatile, mai devreme de luna septembrie este foarte putin probabila. Executia lucrarilor in perioada de iarna nu este posibila decat in ferestrele de conditii meteo favorabile, astfel incat beneficiarul „pierde” primele 12 luni din implementare.

„Din experienta anterioara, intervalul de timp pentru parcurgerea procedurilor pentru verificarea si aprobarea acestor documentatii era mare, de multe ori ducand la suspendarea sau decalarea activitatilor din proiecte, la prelungiri ale duratelor de implementare”, se arata in propunerea inaintata de ACRAFE.

Ce parere aveti despre propunerile ACRAFE? Scrieti-ne la sectiunea comentarii!

Finantare.ro este membru ACRAFE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top