PSD cere remanierea guvernului pe motiv de fonduri europene

bani-1.jpg

guvernLiviu Dragnea, liderul PSD, i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa faca o remaniere guvernamentala, precizand ca exista nemultumiri fata de unii ministri. In caz contrar, social-democratii cantaresc depunerea unei motiuni de cenzura.

Intre cei vizati sunt ministrul fondurilor europene Aura Raducu si ministrul mediului Cristiana Palmer. La Fondurile Europene nemultumirea PSD, spune Dragnea, este ca ministerul nu reuseste sa lanseze ghidurile de programare pentru exercitiul financiat 2014 – 2020. „Ministerele nu reusesc sa lanseze ghidurile pentru ca cei de la Fondurile Europene sunt blocati ca sa realizeze nu stiu ce sistem informatic. Si se pierde foarte mult timp“, a spus Dragnea.

Ministerul Fondurilor continua sa publice statistici despre programul financiar multianual 2007 – 2013 incheiat deja. La 31 ianuarie 2016, fata de 31 decembrie 2015 Ministerul mai ceruse Bruxellesului inca 30 mil. euro, dar evident ca, programul fiind incheiat la finele anului trecut, semnificativ nu se mai poate intampla nimic. Astfel ca tot ce a obtinut Romania de la UE pe fondurile structurale in exercitiul financiar 2007 – 2013 a fost absorbtia a 63% din fonduri (12 mld. euro din totalul de 19 mld. euro, bani primiti sau care urmeaza sa fie primiti in urma examinarii declaratiilor de cheltuieli).

Fostul ministru social-democrat al fondurilor si apoi al finantelor Eugen Teodorovici promitea absorbtia a 80% din fonduri, dar PSD nu mai aminteste acum de acea promisiune. Ii reproseaza insa actualului ministru – in functie de patru luni – lenoarea parcursului procedurilor pentru absorbtia fondurilor in exercitiul financiat 2014 – 2020. Aici sunt putine date, desi au trecut doi ani de la lansarea programului. Pe site-ul Ministerului Fondurilor, cu exceptia programului Competitivitate (finantat cu 1,6 mld. euro), programele apar ca “deschise”, dar nu este clar care este stadiul lansarii apelurilor de proiecte. Din datele Ministerului Finantelor rezulta ca din cele peste 30 mld. euro alocare Romaniei intre 2014 – 2020 (fonduri structurale si pentru dezvoltare rurala) Romania luase la 31 decembrie, drept “avansuri” doar 993 mil. euro. Asa s-a intamplat si in exercitiul financiat 2007 – 2013 cand in primii ani nu s-a intamplat nimic pe zona fondurilor UE. Exercitiul financiar 2014 – 2020 a inceput sub guvernarea PSD, iar fostul ministru de resort promitea ca banii vor putea fi accesati de beneficiari chiar din prima zi a anului 2014. Au trecut mai bine de doi ani de atunci.

Sursa: Ziarul Financiar

One thought on “PSD cere remanierea guvernului pe motiv de fonduri europene”

  1. corina spune:

    Cat tupeu au astia!!! Incredibil!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.