Puteri sporite pentru ministrul Eugen Teodorovici

Eugen-Teodorovici2.jpg

Eugen TeodoroviciPremierul Victor Ponta a largit atributiile Ministerului Fondurilor Europene, care va da ordine ministerelor cu atributii in domeniu.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), condus de Eugen Teodorovici, a primit puteri mai mari asupra autoritatilor din ministerele care gestioneaza fonduri europene.

Schimbarile au fost operate printr-o ordonanta de urgenta adoptata in ultima sedinta de Guvern. Potrivit actului normativ, ministerul va coordona si structurile din cadrul institutiilor care exercita atributiile operatorului de program.

Mai mult, MFE va emite ordine si instructiuni cu caracter obligatoriu pentru structurile din cadrul ministerelor si institutiilor care au ca obiect de activitate procesul de coordonare si gestionare a fondurilor structurale si de coeziune.

Pentru indeplinirea obiectivelor propuse, MFE va infiinta unitati specifice de monitorizare si coordonare a fiecarui program operational in parte. De asemenea, ministerul condus de Teodorovici, va stabili intalniri periodice cu institutiile responsabile si va monitoriza, la fata locului, proiectele cu risc de intarziere si de pierdere a finantarii.

Numarul maxim de posturi pentru MFE este de 375, inclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului.

Practic, MFE devine un supervizor al ministerelor la nivelul carora functioneaza Autoritatile de Management pentru diferitele programe operationale.

Este vorba de Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul de Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului sau Ministerul Transporturilor.

Echilibru delicat

Problema noastra principala este sa facem ceea ce a facut Polonia in 2005-2006, si anume de a ne pregati. Am numit un ministru pentru fonduri europene si i-am dat puteri asupra celorlalte autoritati de management si organisme intermediare“, a explicat Victor Ponta modificarile facute.

Problema atributiilor Ministerului Fondurilor Europene a starnit controverse in randul clasei politice. In momentul in care PDL a infiintat acest minister si i l-a incredintat lui Leonard Orban, presa si Opozitia de atunci au ridicat semne de intrebare.

Motivul: Leonard Orban nu avea, practic, niciun fel de parghie  pentru a controla activitatea ministerelor in cadrul carora functioneaza Autoritati de Management.

USL a promis, in permanenta, ca, odata cu preluarea puterii, va schimba aceasta situatie si va transfera autotiatirile respective la Ministerul Fondurilor Europene.

Varianta gasita de premierul Ponta pare una de compromis. El a evitat sa lase restul ministerelor fara atributii in domeniul fondurilor europene. O asemenea operatiune ar fi fost dificila in conditiile in care portofoliile respective sunt detinute de nume grele din PSD sau PNL precum Liviu Dragnea sau Relu Fenechiu.

Cine este ministrul Fondurilor Europene

Eugen Teodorovici are o cariera de 21 de ani in institutii publice, din care circa 13 ani in domeniul fondurilor europene. Pana in anul 2007 a coordonat programul ISPA (cel mai amplu program de pre-aderare cu fonduri europene, in domeniul transporturilor) si a avansat pana la functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (2007-2008). Dupa alegerile din 2008 a parasit Ministerul si a lucrat la Curtea de Conturi, ca Directorul in cadrul Autoritatii de Audit. In 2012 a revenit in spatiul public in pozitia de consilier al Primului Ministru Victor Ponta.

Sursa: Adevarul

2 thoughts on “Puteri sporite pentru ministrul Eugen Teodorovici”

 1. Dorel spune:

  Am o firma care s-a ocupat de morarit (in chirie )… , neavand moara mea n-am putut continua… (sotul de meserie morar ) iar acum FIUL MEU termina scoala Liceul tehnologic -lacatus mecanic (13 clase )si as vrea daca se poate un fond EU. pt. el . Adica – Utilaje de morarit si un ajutor pentru a cumpara moara din Sannnicolau -Mare deocamdata nefunctionabila . Doresc deocamdata sa bag utilaje si in chirie pentru 2-3 ani si dupa care sa o cumpar . Va rog ,sa ma contactati pe e-mailul: [email protected] pt un raspuns.

 2. adrian spune:

  Buna decizie!

  Sper ca in cel mai scurt timp sa treaca toate AM-urile in subordinea acestuia.
  Trebuie un mod unitar de lansare, evaluare, implementare si auditare a fondurilor.
  Sper ca dl. Ministru sa puna un pic ordine si in audit si curtea de conturi si sa le explice ca scopul Romaniei este de a isi atinge obiectivele nu de a decima implementatorii.
  Sper ca optica noului ministru sa fie de tipul – iti atingi obiectivele asumate prin proiect, evaluate si contractate, la calitatea si standardele asumate atunci nu vei suferii penalitati ca ai gresit o formulare sau o data. Chiar trebuie sa fie haituiti cei care muncesc de catre oameni care nu au avut un angajat toata viata si nu au facut o investitie?
  Mult succes. Romania are nevoie de o mana forte corecta si orientata pe obiective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.