UPDATE 24 APRILIE 2025:
Ghidul de finanțare pentru programul Rabla Tractoare a fost publicat în Monitorul Oficial.
UPDATE 16 APRILIE 2025:
Ghidul de finanțare pentru programul Rabla Tractoare a fost trimis la Monitorul Oficial.
Persoanele fizice – producători agricoli se vor putea înscrie în program, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Fondului pentru Mediu pentru anul 2025, în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul AFM.
UPDATE 19 MARTIE 2025:
Administrația Fondului pentru Mediu a publicat Lista cu cei 126 de dealeri de tractoare şi maşini agricole autopropulsate validați în cadrul Programului Rabla pentru Tractoare.
Lista dealerilor validați în cadrul acestui program este publicată pe site-ul afm.ro: https://www.afm.ro/main/programe/program_tractoare/2025/rabla_tractoare_cereri_aprobate_18.03.2025.pdf.
UPDATE 19 FEBRUARIE 2025:
„Sper ca în luna martie a acestui an, fermierii să poată să beneficieze de această finanțare”, a anunțat ministrul Mircea Fechet, cu ocazia semnării ordinului pentru programul „Rabla pentru tractoare”, menit să sprijine fermierii să își modernizeze echipamentele agricole.
Ghidul de finanțare a suferit câteva modificări. Cea mai importantă se referă la modul de înscriere în program. Dacă anterior înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum, fiecare fermier are posibilitatea de a aplica personal.
O altă modificare semnificativă vizează creșterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani.
Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcție de procentul de finanțare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani și 80% pentru tinerii fermieri. Valoarea maximă a unui tractor finanțat este de 55.000 de euro.
Solicitantul trebuie să predea un autovehicul uzat: vechiul tractor sau poate un autoturism și nu se ține cont de vechimea colaborării cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Sursa: Ministerul Mediului
UPDATE 22 NOIEMBRIE 2024:
AFM a publicat precizări privind înscrierea solicitanților în cadrul Programului Rabla pentru Tractoare.
Astăzi, 22 noiembrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere în vederea validării dealerilor în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. Dealerii se pot înscrie în aplicația informatică disponibilă pe site-ul AFM, până la 28 noiembrie 2024, ora 23:59.
Documentele transmise de dealeri vor fi analizate de către Administrația Fondului pentru Mediu, iar pentru stabilirea eligibilităţii acestora, AFM poate solicita informaţii şi/sau documente suplimentare. Ulterior, Administrația Fondului pentru Mediu publică pe site lista cu dealerii validaţi care vor participa în program. Conform contractului de participare încheiat între AFM și dealeri, aceștia au obligația, printre altele, de a respecta integral condițiile, etapele și termenele stabilite în cuprinsul ghidului de finanțare.
Înscrierea solicitanților persoane fizice – producători agricoli în cadrul programului se va face la unul dintre dealerii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, după încheierea etapei de validare a dealerilor și publicarea listei acestora pe site-ul instituției, numai în interiorul sesiunii de înscriere organizate pentru producătorii agricoli – persoane fizice și în limita bugetului aprobat.
Producătorii agricoli interesați vor putea verifica lista dealerilor validați, care va fi publicată pe site-ul www.afm.ro, după încheierea procesului de analiză și validare. Acești dealeri vor fi partenerii autorizați prin contract de participare cu AFM pentru derularea programului.
AFM atrage atenția că înscrierea în program nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri. Dealerii validați vor gestiona procesul de înscriere conform regulamentului stabilit prin ghidul de finanțare. Solicităm producătorilor agricoli să respecte procedurile oficiale, pentru a se asigura că participarea în program decurge fără impedimente.
Sursa: AFM
UPDATE 11 NOIEMBRIE 2024:
AFM organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, în perioada 22 noiembrie 2024, ora 10:00 – 28 noiembrie 2024, ora 23:59.
Transmiterea documentelor în vederea validării se va realiza prin intermediul aplicaţiei informatice aferente programului, pusă la dispoziție pe site-ul instituției, la secțiunea programului.
Criteriile de eligibilitate pentru validarea dealerilor și conţinutul dosarului de validare sunt prevăzute în ghidul de finanțare disponibil pe site-ul AFM.
După parcurgerea etapei de validare a dealerilor, solicitanții persoane fizice – producători agricoli, se vor putea înscrie în program prin intermediul dealerilor validați.
Sursa: AFM
UPDATE 7 NOIEMBRIE 2024:
Ministrul Mircea Fechet anunță că a semnat și trimis la Monitorul Oficial ghidul programului Rabla pentru tractoare.
Sursa: Ministerul Mediului
UPDATE 17 OCTOMBRIE 2024:
Guvernul a aprobat Hotărârea privind modificarea HG-ului nr. 589/2024 pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.
Astfel, finanțarea va fi acordată fără a fi necesară încheierea contractelor de finanţare, ci doar prin aprobarea Comitetului de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu.
„Modificarea aprobată astăzi este menită să înlesnească procesul prin care se acordă finanțarea pentru beneficiarii acestui program. Prin programul Rabla pentru tractoare ne propunem să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi şi, bineînţeles, mai puţin poluante”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Sursa: Ministerul Mediului
UPDATE 30 AUGUST 2024:
A fost pus în consultare publică ghidul pentru programul ”Rabla pentru tractoare”.
Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate este derulat în premieră în acest an.
Vorbind despre Programului aferent schemei de ajutor de stat „Sprijin în vederea achiziționării de tractoare şi mașini agricole autopropulsate”, ministrul Mircea Fechet a afirmat:
”E vorba de un program pilot pentru că nu am mai finanţat până astăzi tractoare sau maşini agricole autopropulsate, însă ne propunem astfel să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole noi și mai puţin poluante. Spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice de cele mai multe ori, avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole şi sper ca un număr cât mai mare din aceste echipamente să fie produse în România. Discutăm de tractoare de dimensiuni, de capacităţi mai mici. Conform schemei de ajutor de stat intensitatea sprijinului este între 65% şi 80%. Cu alte cuvinte dacă discutăm despre tineri fermieri, adică fermieri care au până la 40 de ani, putem să decontăm 80% din valoarea tractorului, dacă discutăm de alte categorii, putem finanţa maxim 65% .”
Scopul programului – sprijinirea producătorilor agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, noi, mai puțin poluante.
Bugetul total alocat este de 500 milioane lei.
Este vorba de o schemă de ajutor de stat pentru producătorii agricoli, care vor primi o finanțare pentru cumpărarea unui tractor a cărui valoare nu trebuie să depășească 55.000 de euro, cu TVA inclus.
Sursa: Ministerul Mediului
ȘTIREA INIȚIALĂ 31 MAI 2024:
Guvernul a adoptat o Hotărâre privind Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cu un buget total de 500 milioane lei
„Mecanismul de desfășurare a programului este simplu, beneficiarul casează o rablă, fie o mașină veche, fie un tractor vechi și primește un voucher pentru achiziția unui tractor. Vorbim de o schemă de ajutor de stat pentru producător agricoli, care vor primi o finanțare de până la 20.000 de euro pentru achiziționarea unui tractor a cărui valoare nu trebuie să depășească 55.000 de euro.
În prezent, la AFM este în curs de elaborare ghidul de finanțare, ghidul solicitantului, urmează să finalizăm și schema de ajutor de stat pentru a ne asigura că în cel mult 30 de zile vom avea acest ghid gata pentru a fi pus la dispoziția potențialilor beneficiari”, a precizat ministrul Mircea Fechet.
Programul va fi derulat în premieră în acest an prin Administratia Fondului pentru Mediu.
Sursa: Ministerul Mediului
Foto: Wikimedia
Programul Rabla Tractoare = Programul HOȚIE NAȚIONALĂ!
Înainte de-a se deschide sesiunea pentru beneficiari, fiecare dealer are deja înscrise câteva sute de persoane (unii peste 1.000) înmulțit cu 187 de dealeri rezultă o cerere de aproape 200.000 de tractoare, să zicem că unele cereri sunt dublate, dar tot rămân între 50.000 și 100.000 de doritori, solicitanți eligibili.
Bugetul anual este de 2.500 de tractoare împărțite la 187 dealeri = 13 tractoare (dosare) per dealer. Să zicem că se dublează la 5.000 de tractoare, respectiv 26 dosare pe dealer.
Ce dealer național n-are în cercul lui 26 de Pile, Cunoștințe, Relații?
Rezultă, matematic, că nici măcar UN SINGUR FERMIER CORECT ȘI CINSTIT din România NU va putea beneficia de acest program.
AFM este părtaș la această HOȚIE NAȚIONALĂ prin faptul că în loc să dea acești bani beneficiarilor reali pe orice criteriu transparent, aruncă 1 miliard de lei din bugetul public unor firme private FĂRĂ A STABILI UN REGULAMENT DE ACORDARE care să se poată monitoriza în mod obiectiv. Dealerii vor aplica, în teorie, principiul „primul venit, primul servit”. Serios??? Și beneficiarii finali cum vor putea verifica acest lucru? Dar AFM? Dar alte autorități?
Bani publici risipiți într-o ceață totală, deliberată, pentru o mare fraudă – nu se poate trage altă concluzie.
Mai grav e că AFM nu permite beneficiarilor finali să-și depună propriul dosar. Zice în acest articol președintele AFM că a ales să dea banii prin dealeri pentru a-i ajuta pe fermierii izolați.
Ok, să depună prin dealeri fermierii izolați, dar de ce AFM le-a luat dreptul de a-și depune propriul dosar fermierilor care nu sunt izolați și au acces la un calculator?
De ce au fost lăsați la cheremul unor firme private. Apropo, de când există aproape 200 de dealeri de tractoare în România? Unde sunt rețelele lor de vânzare, de asigurare a serviciilor de garanție, post-garanție, service etc.? Nu vă e clar care e interesul? Mai mult de jumătate sunt rechini care au simțit mirosul banilor. Mare parte din bani vor ajunge prin diverse suveici la fermieri de ocazie, iar după 1 an (perioada de monitorizare) tractoarele subvenționate se vor vinde pe bani buni pe piața second hand. Unele poate chiar vor face aripi și vor pleca după 1 an din țară fără să tragă o brazdă pe ogoarele României. Așa ne gestionăm noi subvențiile, banii publici adunați tot din taxele noastre.
Uite cum un program de finanțare atât de necesar riscă să devină o mare hoție. Încă o bătaie de joc față de agricultura românească!
P.S. Dacă vrei să vorbești cu un responsabil de la AFM, nu poți trece de roboți / call center…. Dacă le scrii, nici nu se obosesc să-ți răspundă…
Se mai miră că românii URĂSC SISTEMUL….