Raport CCE: A reusit FEDER sa sprijine cu succes dezvoltarea incubatoarelor de afaceri?

obiective.jpg

obiective-afacereUn raport publicat de Curtea de Conturi Europeana arata ca UE a contribuit in mod semnificativ din punct de vedere financiar la crearea infrastructurii incubatoarelor de afaceri, in special in statele membre in care acest tip de sprijin este relativ rar. Cu toate acestea, performanta incubatoarelor auditate s-a dovedit a fi modesta.

Consideram ca serviciile de incubare oferite si, in consecinta, impactul mai amplu asupra intreprinderilor locale au fost destul de limitate din cauza constrangerilor financiare si a nivelului scazut al activitatilor de incubare“, a declarat dl Henri Grethen, membrul Curtii responsabil de raport, adaugand ca “Aceasta situatie se explica, in principal, prin lipsa de expertiza a statelor membre si a organismelor responsabile de gestionare in ceea ce priveste practicile de incubare, precum si prin deficientele sistemelor de gestiune.”

Gradul mai scazut de eficacitate al acestor rezultate poate fi o consecinta a utilizarii insuficiente a bunelor practici. Mai precis, s-a acordat prea putina atentie eficacitatii functiilor de consultanta in afaceri ale incubatoarelor atunci cand acestea au fost infiintate. In al doilea rand, serviciile de incubare erau doar vag corelate cu obiectivele de afaceri specifice fiecarui client. In al treilea rand, informatiile de gestiune generate de sistemele de monitorizare din cadrul incubatoarelor erau inadecvate. In fine, sustenabilitatea financiara a incubatoarelor nu era compatibila cu obiectivul de a oferi servicii de incubare adecvate.

La nivelul statelor membre ale UE, sistemele de gestiune nu au acordat o atentie suficienta activitatii operationale a incubatoarelor de afaceri. In special, procedura de selectie a incubatoarelor in vederea cofinantarii nu a acordat atentia cuvenita mai multor elemente care sunt esentiale pentru activitatea de incubare, cum ar fi calificarile personalului, sfera si pertinenta serviciilor de incubare si sustenabilitatea financiara. In fine, Comisia nu a luat suficiente masuri pentru a facilita schimbul de cunostinte si de bune practici.  

Document:
Raportul special nr. 7/2014: A reusit FEDER sa sprijine cu succes dezvoltarea incubatoarelor de afaceri?

Sursa: Curtea de Conturi Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.