Raport SAR: Recomandari pentru o mai mare absorbtie de fonduri europene

banisubv.jpg

banisubvRomania a inregistrat o rata de absorbtie modesta pe exercitiul financiar 2007-2013, mai concret 51,81%. Pentru 2014-2020, primul obiectiv este ca aceasta rata sa ajunga cat mai aproape de 100% iar apoi, cheltuirea fondurilor sa fie cat mai eficienta, astfel incat efectul in economie sa fie multiplicat. 

Politica Agricole Comuna (PAC) a inregistrat o rata de absorbtie de aproape 100% deoarece sistemul de subventii este bine pus la punct iar banii foarte usor de justificat. Insa, in ciuda acestor aspecte, programul se confrunta si cu cateva neajunsuri. Spre exemplu, investitiile sunt relativ dificil de efectuat deoarece platile periodice la hectarul cultivat acopera in principal cheltuielile curente. 

Fermierii din Romania au nevoie de dezvoltare deoarece nu sunt capitalizati precum cei din Germania sau Franta, spre exemplu. Aceasta dezvoltare ar duce ca valoarea adaugata sa fie dublata si, drept urmare, o contributie a acestor finantari la PIB de 0,5-1%.

O prima solutie ar fi introducerea unui mecanism de finantare a agriculturii cu participarea bancilor iar statul sa garanteze ca aceste imprumuturi si dobanzile aferente vor fi rambursate. Asadar, fermierii, dupa contractarea creditului, vor trebui sa restituie banii fie din subventia anuala incasata la hectar insa, de preferat ar fi din plus-valoarea rezultata in urma investitiilor. 

Avantajul principal al acestui mecanism  ar fi ca fermierii isi vor putea gandi planul de afacere pe termen lung, statul va beneficia de inca un instrument de verificare a subventiilor iar bancherii vor avea garantia inapoierii imprumutului bancar. 

Acest mecanism poate fi aplicat si in alte domenii, singura conditie fiind ca cheltuielile curente sa fie mari. 

Sursa: Raport SAR 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.