Raspundere sau Responsabilitate?

In ultima perioada am trecut printr-o serie de evenimente .  Toate  m-au facut sa-mi pun  intrebarea. Raspundere sau responsabilitate? De ce spun acest lucru.

Fiecare dintre situatiile in care m-am aflat, sau ma aflu in continuare,  am cautat sa gasesc raspunsul corect, prin analiza, informare sau documentare. Toate au condus spre formarea unui rapuns care incerc sa-l definesc.

Definitiile termenilor raspundere si responsabilitate gasite sunt urmatoarele:

Raspunderea este termenul care ne descrie obligatia pe care o avem pentru a indeplini anumite obligatii care ne revin in urma actiunilor, activitatilor desfasurate. Actiunile si activitatile se desfasoara respectand anumite legi, regulamente, reguli, coduri, statute.

Responsabilitatea este termenul care descrie  atitudinile  care le avem in momentele in care trebuie sa ne asumam rezultatele unei activitati sau actiuni.

De cele mai multe ori confundam termeni, iar deciziile luate sunt eronate, nu isi ating obiectivul pe care il asteptam.

Suntem asaltati zilnic din toate partile cu mesaje care ne spun despre raspunderile care s-au asumat de catre diferite entitati, fie ele fizice sau juridice, si apoi revin in acelasi comentariu si ne amintesc ce responsabilitate au ele.

Este adevarat, dar nu trebuie sa confundam termeni, care pot duce uneori la situatii care se pot remedia greu cu eforturi sustinute, iar uneori cu costuri mari. Trebuie sa preintampinam acest lucru ori de cate ori suntem pusi in asemenea ipostaze. Numai asa cream o emulatie in sanul organizatiei si in exteriorul ei. Nu trebuie sa ne lasam prada convingerilor, si trebuie mereu sa facem o delimitare clara.

Putem astfel sa facem fata fara a confuda termeni enuntati,  sa luam decizii in cunostiinta de evinementele si activitatile desfasurate, sau in curs de desfasurare.

About Victor Andrei

Sunt absolvent de invatamant superior de lunga durata in cadrul UPB, promotia 1995, la facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, licentiat in domeniul Turnarii metalelor. Am studii de master in cadrul UPB, SNSPA Bucuresti masterul Managementul Proiectelor cu finantae europeana, iar in cadrul ASE Bucuresti masterul Managementul Riscului in Afaceri Internationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.