Răsturnare de situație la Schema HoReCa: Ajutoarele solicitate sunt sub plafonul de 2,5 miliarde lei

horeca_0.jpg

Totalul ajutoarelor de stat solicitate și plafonate la 800.000 de euro fiecare, în Schema HoReCa, este sub 2,5 miliarde de lei, cât este bugetul maxim prevăzut pentru acest program de finanțare, după cum rezultă din calculul datelor finale, confirmat de un oficial din Ministerul Economiei.

Noile informații răstoarnă ceea ce a spus, marți dimineața, oficial Ministerul Economiei, într-un comunicat, cum că „plafonul de finanțare asigurat de Guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei, a fost depășit”.

Examinând în Excel lista de aplicanți de la Ministerul Economiei, rezultă că suma totală solicitată de aplicanți este de 3,28 miliarde lei, peste bugetul maxim al schemei, de 2,5 miliarde de lei. Dar, dacă ne uităm mai atent pe listă, vedem că sunt firme care au cerut și sume mult peste plafonul de 800.000 de euro.

De exemplu, o societate din București figurează cu o sumă solicitată de 18 milioane de lei. Aceasta reprezintă fracția de 20% din suma cu care a scăzut activitatea firmei în anul 2020 față de 2019, dar nu și ajutorul cuvenit, care este plafonat la 800.000 de euro (nici 4 milioane de lei).

Așa cum am arătat pe StartupCafe.ro, sunt companii care au raportat scăderi la cifra de afaceri de aproape 10 milioane de euro, dar și în cazul lor suma solicitată este de maximum 800.000 de euro, conform legii.

Astfel, dacă aplici acest plafon, rezultă că valoarea totală a ajutoarelor de stat care se vor putea acorda este de numai 2,4 miliarde lei, sub bugetul de 2,5 miliarde de lei prevăzut la Schema HoReCa (din care 1 miliard de lei – credite de plată și 1,5 miliarde de lei- credite de angajament).

Mai multe detalii aici

One Reply to “Răsturnare de situație la Schema HoReCa: Ajutoarele solicitate sunt sub plafonul de 2,5 miliarde lei”

  1. Balici Mihai spune:

    mai sunt si alte anomalii
    de exemplu la agentiile de turism unde s-au luat de baza facturile , si nu cifra de afaceri din bilantul contabil , sumele sunt astronomice
    de exemplu agentie de turism cu cifra de afaceri de circa 300.000 de lei in 2019 si o scadere dramatica in anul 2020 , a inscris valoarea eligibila rezultata din aceste facturi suma de peste 780.000 lei cum este posibil ca la o cifra de afaceri de maxim 300.000 lei sa poti sa iei 780.000 de lei ,conform calculelor din procedura
    Asa or fi sute de agentii, care nu au nici o vina daca sistemul proiectat de MEMA a impus asemenea calcule si astfel creste valoarea virtuala a firmelor inscrise la programul HORECA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top