Programul de reabilitare termica a locuintei este conceput sa produca efecte in ceea ce priveste economisirea de energie la nivel national si in acelasi timp sa se reduca cheltuielile cu incalzirea pentru fiecare unitate locativa.
In baza recesamantului care s-a realizat in 2002, adica acum 8 ani, a rezultat pe baza datelor publicate ca in Romania exista aproximativ 8.2 milioane unitati locative. Cele mai multe sunt in zona urbana peste 53 %, care sunt si conectate la sistemul centralizat de incalzire cu energie termica. Energia termica este rezultatul consumului de resurse primare cum ar fi combustibili de natura solida, lichida sau gazoasa cu diferite puteri calorice in realizarea cantitiatii de caldura transmisa beneficiarilor.
Reusita acestui program national care se intinde pe cativa ani, este foarte importanta in perspectiva dezvoltarii durabile a comunitatilor locale, si de a reduce consumul de energie la nivel global. Acest lucru se realizeaza in principal si prin reabilitarea termica a locuintelor. Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, (MDRL), a adoptat Ordonanta de Urgenta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte,in 12.02.2009
Incerc sa formulez un punct de vedere la ce inseamna reabilitarea termica a locuintei, si in special la reabilitarea termica a ferestrelor. Acestea in majoritatea sunt din lemn, ceea ce a facut ca pierderile de energie termica sa fie destul de mari. Partile vitrate sunt cele mai mari suprafete prin care se fac scurgerile de energie, de aceea este necesar sa fie utilizate sisteme, pentru tamplarie, cu un coeficient de transfer termic destul de mic sub 2 W/mpK.
Pe langa acest ansamblu care trebuie montat conform specificatiilor tehnice ale fiecarui proiect de reabilitare termica a fatadei, ele trebuiesc sa fie echipate la exterior cu glafuri pentru a impiedica patrunderea apei din exterior in interior, scurgerea apei de la precipitatii pe suprafata fatadei care ar duce la murdarirea acesteia.
Andrei Victor