Redirectionarea cotei de 2% din impozit – prevederi legale, beneficiari, depunere formular

shutterstock_461693959_poza_principala-large.jpg

Redirectionarea unui procent de 2% sau 3,5% din impozit datorat statului este un mecanism prin care persoanele fizice pot ajuta organizatiile nonprofit sau parohiile. Mai exact, sumele de bani redirectionate vor fi folosite pentru finantarea activitatilor acestor organizatii.

Aceasta prevedere este reglementata prin Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, care permite contribuabililor sa redirectioneze cota de 2% sau 3,5 % din impozitul pe venit platit in anul anterior.

Contribuabilii care vor sa doneze deducerile din impozitul pe veniturile din salarii sau pensii catre ONG-uri trebuie sa completeze formularul 230, iar termenul de depunere este data de 15 martie 2019. Acesta poate fi depus doar de catre contribuabilii care obtin venituri din salarii si din pensii.

Pentru celelalte tipuri de venituri din care se poate redirectiona cota de impozit pe venit, se va depune declaratia unica.

Desi legislatia in vigoare prevede faptul ca formularele 230 trebuie depuse la ANAF de catre contribuabilul care face donatia, administratia financiara accepta colectarea si depunerea la comun a formularelor de catre ONG-uri sau unitati de cult.

Practic, declaratiile pot fi centralizate si depuse la ANAF de catre ONG-uri, fara sa fie necesara depunerea individuala de cate fiecare contribuabil in parte. Cererile sunt depuse la administratia financiara de catre reprezentatii ONG-urilor/unitatilor de cult in baza unui borderou si isi asuma responsabilitatea privind sanctiunile pentru falsul in acte.

Formularele 230 pot fi depuse astfel:

  • direct la ghiseul administratiei financiare
  • la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire
  • online, prin serviciul SPV (Spatiul Privat Virtual) pe pfinternet.anaf.ro
  • online, semnat electronic cu certificatul digital calificat pe decl.anaf.mfinante.gov.ro

Dupa depunerea cererii, sumele donate prin redirectionarea cotei de 2% sau de 3,5% din impozitul anual vor fi virate in cel mult 90 de zile.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.