REFORMA IN ADMINISTRATIE – adevarat sau fals?(II)

Obiectivele in domeniul reformei administratiei ale programului actual de guvernare 2005 – 2008(daca nu cumva programul va fi modificat esential dupa investirea noului guvern care va fi anuntat exact…peste o jumatate de ora)sunt cele de mai jos: 
• Reforma servicilor publice de bază şi a utilităţiilor publice de interes local;

• Consolidarea procesului de descentralizare fiscală şi administrativă;

• Întărirea capacităţii instituţionale a structurilor în cadrul structurilor locale şi centrale ale administraţiei publice.
Sprijinul constant pe care PHARE l-a acordat Romaniei s-a concretizat in perioada de preaderare in fonduri de peste 72 milioane euro destinate reformei administratiei publice in cele trei domenii prioritare.

Daca le-ai fi spus azi protestatarilor care manifestau impotriva taxei de poluare ca sistemul care le percepe taxa e format din functionari ‘reformati’ iar oamenii de ordine care i-au disciplinat cu bulanele(singurele nereformate!) sunt parte a unei institutii in care au intrat prin PHARE multe din milioanele de euro ar fi incetat protestul instantaneu din cauza socului mirarii!

Lasand la o parte gluma, e evident ca s-au facut pasi importanti in reforma administratiei, poate nu pe masura banilor cheltuiti.
Facand o mica incursiune in perioada de preaderare observam ca in 2001 a fost aprobată, prin HG nr. 1006, Strategia pentru accelerarea reformei în administraţia publică. Obiectivul principal al acestei strategii era să creeze un nou cadru legislativ pentru furnizarea de servicii de către administraţia publică şi noi structuri instituţionale, să mărească eficienţa activităţii funcţionarilor publici, să modifice concepţia şi comportamentul în organizaţie şi, nu în ultimul rând, să creeze o administraţie orientată către cetăţean.
Trei institutii au fost infiintate putin timp dupa aprobarea strategiei: Unitatea Centrala pentru Reforma in Administratia publica,Institutul National de Administratie si Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
La nivel de Guvern a fost înfiinţat Consiliul Guvernamental pentru Monitorizarea Reformei în Administraţia Publică, în componenţa sa intrând 8 miniştri de la ministerele reprezentative, fiind condus de primul ministru.
Ramane sa vedem daca cei 7 ani scursi de la startul pe calea reformelor in administratia romaneasca au fost cei 7 ani buni sau cei 7 rai, sa stim ce ne asteapta in urmatorii 7 ani sau macar in urmatorii 4.(va urma)

Emilia Moldovan

Emilia Moldovan

Emilia Augusta Moldovan. Deviza: Intamplarea nu ajuta decat o minte pregatita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top