REGIO 2014-2020 sprijina dezvoltarea infrastructurii turistice in statiunea balneo-climaterica Ocna Sibiului

Foto-Ocna-Sibiului-1.jpg

Azi, in incinta fostei sali de cinematograf, din vechiul Centrul de Tratament al Statiunii turistice Ocna Sibiului, a fost semnat ce de-al treilea contract de finantare din Regiunea Centru pentru reabilitarea infrastructurii locale, in vederea dezvoltarii durabile a turismului. Este vorba de concretizarea cererii de finantare cu denumirea ”Dezvoltarea infrastructurii turistice in statiunea balneo-climaterica Ocna Sibiului”, in valoare totala de peste 19,6 milioane lei, prin care se vor realiza investitii in reabilitarea unor drumuri din aceasta statiune turistica si se vor realiza amenajari specifice activitatilor de agrement pe o suprafata de aproape patru hectare, finantate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020. Contractul de finantare pentru acest proiect a fost semnat de domnul primar George-Claudiu Predescu, in calitate de beneficiar, impreuna cu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, reprezentand organismul intermediar care va sustine buna implementare a acestui proiect, in prezenta domnului Marcel Constantin Luca, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu.

Apelul de proiecte dedicat investiţiilor pentru sprijinirea unei cresteri favorabile ocuparii fortei de munca, prin dezvoltarea potentialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care sa includa reconversia regiunilor industriale aflate in declin, precum si sporirea accesibilitatii si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specific, face parte din cadrul Axei Prioritare 7 a POR 2014-2020, Prioritatea de investitii 7.1. Prin proiectul semnat azi, depus in cadrul celui de-al doilea apel de proiecte in cadrul Prioritatii respective, cei doi parteneri ai proiectului si-au propus sa sporeasca accesibilitatea si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specific din statiunea Ocna Sibiului. Astfel, prin dezvoltarea potentialului turistic in domeniul balnear, specific zonei, se creeaza premisele favorabile unei cresteri economice a statiunii. Proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii turistice in statiunea balneo-climaterica Ocna Sibiului” a fost depus de catre Consiliul Judetean Sibiu si Primaria Ocna Sibiului, in parteneriat, si este concentrat pe doua obiective principale: reabilitarea infrastructurii rutiere pe mai mult de 3,1 km, realizarea unei parcari in suprafata de peste 5500 mp, precum si realizarea de amenajari specifice activitatilor de agrement pe o suprafata de peste 38.000 mp. Bugetul cererii de finantare pentru aceasta initiativa, prevede o valoare totala de peste 19,6 milioane lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de peste 19,2 milioane lei, respectiv circa 4,26 milioane euro, la care se adauga contributia beneficiarului.

”Pe baza studiilor efectuate, specialistii au ajuns la concluzia necesitatii dezvoltarii statiunii si promovarii ei in circuitul turistic balneoclimatic national si international. Ocna Sibiului este cautata anual de mii si mii de bolnavi, sau de simplii turisti, care doresc sa se trateze cu apele ei, ori sa se bucure de cadrul natural, unde este asezata, de posibilitatile de agrement pe care le oferim. De aceea am initiat acest proiect, pentru ca infrastructura de drumuri din statiune trebuie reabilitata si ne-am propus nu doar modernizarea lor, si a unei parcari in suprafata de peste jumatate de hectar, dar si amenajarea unei zone de agrement si sport, a unui parc in zona lacului ”Panzelor”, la “Lacul fara fund” si la “Lacul Verde”, in timp ce in zona ANL vom amenaja un modern teren de joaca”, a declarat domnul primar George-Claudiu Predescu.

Dezvoltarea asezarii este legata de exploatarea sarii. Sarea de la Ocna Sibiului era extrasa inca din vremea dacilor. in secolele XV-XVI, salina din Ocna Sibiului era considerata ca una dintre cele mai importante din Transilvania. Cu timpul, in locul salinelor parasite s-au format lacuri a caror apa prezinta o concentratie mare de saruri. Efectul terapeutic al acestor ape a fost cunoscut dinainte de evul mediu, printer primele dovezi scrise fiind si cazul unui ambasador al lui Rudolf al II-lea, acreditat pe langa Mihai Viteazul, care, in 1598, a facut bai la Ocna Sibiului, in urma carora s-a simtit foarte bine.

In calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Sibiu, vorbind despre acest proiect, doamna Daniela Campean a precizat: ”Obiectivele noastre de dezvoltare se concentreaza pe valorificarea optima a potentialului fiecarei zone a judetului Sibiu. in acest parteneriat cu edilii din Ocna Sibiului am dezvoltat o cerere de finantare care credem ca este importanta pentru fiecare sibian, si nu numai, pentru echipa noastra tehnica fiind chiar un ”proiect de suflet”. Se vor reabilita noua strazi si investim in dezvoltarea dotarilor din structurile turistice de agrement, pentru a creste activitate turistica, inca relativ redusa in raport cu posibilitatile. Judetul nostru a avut peste 900.000 de innoptari anul trecut, in crestere cu peste 23% fata de anul 2015 si mai mult decat dublu fata de anul 2010. Acest lucru ne confera increderea ca inaintam pe drumul cel bun pentru dezvoltare, inclusiv pentru crearea mediului propice pentru atragerea noi afaceri in zona, in beneficiul tuturor locuitorilor judetului”, a completat doamna Campean.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top