O investitie de aproape 14 milioane de euro va transforma Bega in curs navigabil pana la frontiera cu Serbia

canalul_bega.jpg

In urmatorii trei ani, Bega ar putea deveni navigabila pana la frontiera cu Serbia, iar bicicliştii vor putea calatori pe pistele velo pana in tara vecina, in urma unor investitii prevazute in proiectul transfrontalier intitulat “Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega”, in valoare de aproape 14 milioane de euro, lansat pe 22 noiembrie la Palatul Administratiei din Timişoara. Din aceasta suma, 11,7 milioane de euro reprezinta contributia UE.

“Cred ca acest proiect este important pentru intreg Banatul istoric, pentru ca leaga judetul Timiş de regiunea Voivodina, din Serbia, este un proiect care va deschide o noua cale de comunicare, un nou parteneriat. Sper ca implementarea acestui proiect va duce la o dezvoltare economica a intregii zone”, a declarat preşedintele Consiliului Judetean Timiş, Calin Dobra.

Liderul administratiei timişene a subliniat ca proiectul deschide şi posibilitatile de dezvoltare turistica, tinand cont ca partenerii din Serbia vor continua prelungirea pistei de biciclete de la granita şi se va deschide un nou punct de trecere a frontierei, pentru biciclişti şi una navala, pentru vaporetto. Acesta a adaugat ca anul 2021 va coincide cu finalizarea proiectului şi cu reluarea circulatiei pe Bega.

In acelasi context, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat, Titu Bojin, liderul de proiect, a afirmat ca nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman va fi reparat cu bani europeni, astfel incat circulatia pe Bega sa fie reluata. La Sanmihai se afla ecluzele construite de austrieci la inceputul secolului XX, care regleaza debitul şi volumul de apa in albie şi care trebuie reparate.

„Este un proiect aşteptat de mult timp. Cea mai importanta lucrare este realizarea stavilarului de la Sanmihaiu Roman, care nu functioneaza, şi a barajului de la Sanmihaiu Roman. De asemenea, inainte de baraj va fi amenajata o insula in scop turistic. La finalul proiectului, putem sa discutam şi de navigatie mai departe, spre Tisa, Dunare spre Viena, cum se intampla acum 70 de ani. in acest moment este lansata achizitia nationala de proiectare şi executie a nodului hidrotehnic de la Sinmihaiu Roman”, a spus Titu Bojin.

Partenerii sarbi vor trebui sa realizeze, in cadrul proiectului, o pista de biciclete de 43 de kilometri, de la granita cu Romania pana la Zrenjanin, pe malurile Canalului Bega.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top