Regio: Aproape 8 milioane de lei pentru amenajarea Complexului Muzeal Golesti

Golesti.jpg

GolestiAstazi se va semna contractul de finantare pentru amenajarea Complexului Muzeal Golesti din judetul Arges. Beneficiarul va primi fonduri nerambursabile pentru realizarea proiectului “Amenajarea Complexului Muzeal Golesti – reabilitarea, conservarea si punerea in valoare” din Regio, Axa prioritara 5 “Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, DMI 5.1 “Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

Valoarea totala a contractului este de 10.929.649,88 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila este de 7.790.995,30 lei (fonduri nerambursabile FEDR – 7.040.722,45 lei; fonduri de la bugetul national – 594.452,94 lei; cofinantarea eligibila a beneficiarului – 155.819,91 lei).

Cu sprijin financiar nerambursabil Regio se vor realiza lucrari de amenajare, reabilitare, conservare si punere in valoare a Complexului Muzeal Golesti.

Obiectivul de patrimoniu reabilitat cu fonduri Regio este al treilea muzeu ca reprezentare si importanta nationala si intaiul dedicat ocupatiilor poporului roman.

Complexul Muzeal Golesti, monument istoric de valoare nationala exceptionala, include un ansamblu arhitectural medieval, din care fac parte un conac fortificat si alte cladiri clasate ca monumente istorice clasa A.

Complexul cuprinde astazi doua mari compartimente: sectia din aer liber, care infatiseaza civilizatia taraneasca de la mijlocul veacului al XIX-lea din principalele zone viticole si pomicole ale tarii, si sectia Istorie – Etnografie, ce prezinta, prin obiecte autentice si elemente auxiliare specifice, istoria viticulturii si pomiculturii de pe teritoriul tarii noastre din cele mai indepartate veacuri pana in zilele noastre, din care fac parte conacul, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 540 mp, scoala lui Dinicu Golescu, bolnita boierului Radu Golescu, baia turceasca, expozitia de istorie a Golestilor din arhondaric si expozitia de etnografie si arta populara din Arges in constructia anexa pentru slujitori.

Proiectul finantat in cadrul Regio vizeaza cladirea conacului, ce a fost ridicata in 1640, muzeul etnografic, turnul portii, zidul de incinta cu patru turnuri de colt, parcul alaturat incintei si cel din jurul conacului, ce va beneficia de lucrari de amenajare peisagistica a gradinii, a aleilor si a parcarii de langa poarta de acces in complexul turistic.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio si are responsabilitati delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilitatile de finantare din Regio puteti obtine contactand expertii Serviciului Comunicare: 0242-331-769, 0242-315-009, 0728-026-708, fax: 0242-313-167, e-mail: [email protected].

Sursa: ADR Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.