REGIO, in continuare cel mai performant Program Operational din tara

contract1.jpg

Dupa 5 ani de la primirea primelor cereri de finantare pe REGIO, amprenta acestui Program este din ce in ce mai evidenta in Regiunea Nord-Est. La finalul anului 2012, numarul cererilor depuse depaseste 1.196, iar suma solicitata reprezinta dublul alocarii financiare pentru aceasta perioada de programare, de 658,7 milioane Euro.

438 de contracte sunt acum in in implementare, iar cele 197 de investitii deja finalizate au valorificat peste 126 milioane Euro asistenta financiara Regio pentru modernizarea si dotarea ambulatoriilor din cadrul spitalelor, a scolilor sau a centrelor sociale, reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere, dezvoltarea structurilor turistice (cazare si agrement) dar si pentru dezvoltarea activitatii microintreprinderilor din regiune.

Finantarea pentru sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor potentiali poli de crestere s-a dovedit o oportunitate reala de dezvoltare pentru: orase poli de crestere (Municipiul Iasi), orase poli de dezvoltare urbana (Municipiile Bacau si Suceava) si centre urbane (Piatra Neamt, Onesti, Negresti, Campulung Moldovenesc, Moinesti, Vaslui, Flamanzi, Botosani, Pascani, Roman, Husi, Buhusi, Dorohoi si Gura Humorului).

Pentru reabilitarea infrastructurii de transport a fost alocata suma de 140,23 milioane Euro, pentru care au fost semnate 27 de contracte in valoare de peste 160 milioane Euro. Cele 17 investitii finalizate au utilizat peste 66 milioane Euro finantare nerambursabila pentru reabilitarea si modernizarea a 310 km de drumuri judetene si 38,7 km de strazi urbane.

8 investitii ale autoritatilor publice locale din Regiune vizeaza imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor de asistenta medicala prin reabilitarea a 2 spitale judetene: Spitalul Judetean de Urgenta “Mavromati” Botosani si Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, dar si modernizarea a 6 ambulatorii integrate din regiune.

Regio a alocat peste 15 milioane Euro pentru 31 de investitii ce vizeaza modernizarea de centre sociale multifunctionale sau rezidentiale, dintre care 16 centre sociale si 2 unitati de asistenta medico-sociala isi asteapta beneficiarii.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST, constituita la nivelul Regiunii Nord – Est a implementat doua proiecte care vizeaza investitii in achizitionarea de echipamente specifice, atat pentru dezvoltarea bazei operationale regionale din Iasi ce va inlesni interventii integrate in caz de dezastre sau accidente, cat si pentru imbunatatirea dotarii bazelor judetene existente.

Cel mai accesat domeniu de interventie din Regio la nivelul Regiunii Nord – Est a fost cel care vizeaza modernizarea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua. 105 proiecte au solicitat finantare, iar 16 dintre acestea transpun in rezultate practice alocarea financiara regionala de 46,5 milioane Euro. Investitiile vizeaza reabilitarea a 10 unitati scolare din invatamantul obligatoriu, 4 centre scolare pentru copii cu nevoi speciale, crearea unui campus scolar preuniversitar dar si modernizarea celui mai mare campus universitar din regiune – Complexul „Tudor Vladimirescu” din Iasi.

9 proiecte, initiate in special de intreprinzatori din mediul privat beneficiaza de finantare prin REGIO pentru dezvoltarea de structuri de sprijinire a afacerilor, iar doua dintre investitii au fost finalizate cu succes. Astfel, Centrul Ideo si Centrul Axa, ambele din Iasi, pun la dispozitia firmelor gazduite spatii de birouri, sali de conferinta, sali de training, spatii pentru desfasurarea intalnirilor de afaceri precum si accesul la servicii de consultanta pentru dezvoltarea afacerilor.

Microintreprinderile din Regiunea Nord – Est beneficiaza de peste 16 milioane Euro pentru derularea a 239 de proiecte ce vizeaza dezvoltarea si dotarea spatiilor de productie sau prestare servicii. 131 de microintreprinderi din domeniile productie, intetinere auto, servicii tipografice, centre de infrumusetare, IT si servicii medicale, au finalizat deja proiectele.

Regio a pus la dispozitie o alocare financiara de 48,15 milioane Euro pentru investitiile care au ca obiectiv conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea si  protejarea monumentelor istorice. 12 astfel de proiecte sunt finantate la nivelul Regiunii Nord – Est, care vizeaza atat obiectivele turistice cu caracter religios (Manastirile UNESCO Dragomirna, Moldovita, Sucevita sau alte biserici valoroase), precum si alte monumente de o reala valoare cultural istorica.

Cele 24 de proiecte contractate pentru imbunatatirea serviciilor de cazare si de diversificare a posibilitatilor de agrement utilizeaza aproximativ 57 milioane Euro din fonduri Regio. Au fost finalizate 8 investitii care vizeaza modernizarea a 7 structuri de cazare si amenajarea unei structuri de agrement in cadrul Parcului Montan de Iarna Dealu Negru din Vatra Dornei.

Sursa: Inforegio Nord-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.