Reteta unui jaf de milioane de euro in cercetarea romaneasca

cercetare_laborator.jpg

cercetare_laboratorZeci de proiecte de cercetare au fost finantate gresit, printr-o reteta bine pusa la punct, iar banii au fost dati degeaba. Acum au fost sistate, dar aproximativ 17 milioane de lei au fost cheltuite degeaba. In timp ce tarile europene aloca tot mai multi bani in domeniul cercetarii si inovarii, tehnologia ajutand orice stat sa se dezvolte, in Romania mare parte din fondurile destinate acestui domeniu sunt risipite pe proiecte care sunt finantate ilegal sau prost. Aceasta este concluzia inspectorilor Curtii de Conturi care au verificat, recent, cum au fost gestionate bugetele alocate cercetarii. Ei au descoperit ca sume importante au fost acordate unor institutii de invatamant care nu aveau dreptul, iar unele universitati au gestionat eronat banii acordati.

De exemplu, in timp ce Universitatea “Sapientia” a luat bani ilegal, universitati ca Politehnica, Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti si “Stefan cel Mare” din Suceava au inregistrat eronat banii primiti prin proiecte de cercetare.

Cercetare de 13,5 milioane de euro, blocata

Concret, inspectorii Curtii de Conturi au luat la puricat finantarile acordate in cadrul Programului Planului national de cercetare-dezvoltare si inovare – PN II (privind perioada 2010-2012), pentru contractele de finantare in executie (programele Idei, Resurse Umane, Parteneriate in domeniile prioritare, Capacitati). “Din documentele prezentate cu privire la situatia proiectelor sistate, rezulta faptul ca a fost oprita continuarea finantarii unui numar de 55 proiecte din competitia 2007, 2008, 2009, in suma totala contractata de 61.193.133 lei, din care a fost decontata suma de 17.447.738 lei“, se arata in tr-un raport al Curtii de Conturi, publicat recent.

Mai multe detalii: www.evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.