Rezultate IMM Invest

6-imm-generica1.jpg

Peste 15.000 de credite, în valoare totală de 12 miliarde de lei au fost acordate în urma cererilor depuse de 67.322 și analizate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, în aproape 4 luni de funcționare a programului de garanții de stat IMM Invest, a informat FNGCIMM.

Din data de 28 aprilie 2020, când au început înscrierile, și până pe 21 august, FNGCIMM spune că a analizat circa 125.000 de solicitări inregistrate pe platforma IMM INVEST, aferente cererilor depuse de 67.322 IMM-uri (un IMM poate sa revina in aplicatie cu o noua cerere de inscriere pentru un nou credit sau daca o prima solicitare este respinsa de banca selectata initial si se doreste alegerea unui alt finantator sau daca documentatia depusa pentru acordarea garantiei nu este completă).

În urma analizei făcute de Fond, o parte din IMM-uri au fost trimise la băncile partenere, ca fiind eligibile la creditare. În urma analizelor efectuate la rândul lor de bănci, au fost aprobate 15129 credite în valoare cumulată de 12.047.312.989 de lei.

În procesul de analiza a celor 21 de banci se gasesc 29976 IMM-uri eligible în continuare.

Plafonul de garantare IMM Invest a fost majorat, între timp, de la 15 miliarde la 20 de miliarde lei, pentru anul 2020. Chiar și cu aceastaă suplimentare, 12 bănci partenere au suprasubscris alocarea suplimentară de 5 miliarde lei, solicitand aproximativ 8 miliarde de lei, a menționat Fondul, pentru StartupCafe.ro.

Pe baza datelor disponibile, am sintetizat situația creditelor acordate prin IMM Invest, pentru microîntreprinderi, întrprinderi mici și întreprinderi mijlocii:

Din totalul de 15129 de credite acordate în IMM Invest, 8.330 au fost pentru microîntreprinderi, 5635-pentru firme mici și 1164 pentru firme mijlocii.

Ca valoare, din totalul de 12,04 miliarde de lei, creditele pentru microîntreprinderi au fost de 3,87 miliarde de lei, cele pentru firme mici-5,34 miliarde lei, iar creditele pentru firme mijlocii-2,83 miliarde lei.

Astfel, ne-am uitat la raportările din sistemul bancar și am găsit situația raportată de Banca Transilvania pentru creditele sale, aceasta fiind cea mai mare bancă din România.

Din datele coroborate, rezultă că BT a acordat aproape jumătate din numărul de credite aprobate în cadrul Programului IMM Invest, cu 2 mențiuni metodologice importante:

  • situația raportată de BT se referă la creditele aprobate de bancă până la data de 25 august, în timp ce FNGCIMM a oferit raportări până la 21 august.
  • situația raportată de BT se referă la creditele pe care banca le-a aprobat, în timp ce situația de la Fond se referă la creditele pe care le-au aprobat băncile, le-au trimis la Fond înapoi pentru garanții, iar acesta le-a acordat și garanția și beneficiarii au primit creditul.

Diferențele nu pot fi însă mari, de aceea considerăm că are relevanță înaltă un grafic cu ponderea creditelor aprobate de BT în totalul creditelor acordate în IMM Invest… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top