Romania ar putea pierde anul viitor fonduri europene de 1,26 miliarde euro prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), daca nu va reusi sa o atraga prin proiecte eligibile cofinantate de UE.
„Riscul de dezangajare” pentru anul 2013 este de 1,26 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei la conferinta „Perspectivele ultimilor ani de implementare ai POSCCE 2007-2013, in contextul combaterii fraudelor: lectii invatate pentru urmatoarea perioada de programare!„.
Suma contractata prin POSCCE pentru 2012-2013 este de 1,37 miliarde de euro. Potrivit Ministerului Economiei, riscul de dezangajate pentru 2012 este de 213,8 milioane de euro. Comisia Europeana (CE) a decis in luna octombrie sa presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” si „Cresterea competitivitatii economice”, Romania avand la dispozitie doua luni pentru remedierea deficientelor.
CE a precizat atunci ca masurile adoptate fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicand aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Adrian Ciocanea, a declarat ca problema suspendarii fondurilor europene va fi rezolvata anul viitor, dupa evaluarile Comisiei Europene. Ciocanea a adaugat ca Ministerului Finantelor Publice ar putea sa aloce de la bugetul de stat decontarile pentru efectuarea platilor catre beneficiari.
Potrivit Ministerului Economiei, valoarea proiectelor depuse in cadrul POSCCE, incluzand sume de la bugetul de stat si de la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, este de 39,5 miliarde de lei, in timp ce alocarea prin acest program este de 13,39 miliarde de lei.
Nivelul platilor este de 2,5 miliarde de lei, reprezentand 18,73% din totalul alocat. Ciocanea considera ca pentru anularea presuspendaarii fondurilor de catre CE este necesara transparentizarea modului in care sunt finantare proiectele, dar si restructurarea autoritatilor responsabile cu fondurile europene.
A treia solutie prezentata de Ciocanea este „pregatirea foarte buna” a solicitarilor pentru finantarea proiectelor inaintate Ministerului Finantelor Publice. Premierul Victor Ponta a afirmat ca decontarea tuturor facturilor pentru POSDRU ar urma sa aiba loc in luna decembrie, cand ar urma sa fie deblocate rambursarile si pentru POR, in timp ce programele operationale Transporturi si Cresterea Competitivitatii ar putea fi deblocate anul viitor.
Sursa: Ziarul de Iasi