Riscul pierderii banilor europeni NU are legătură cu deficitul: ci cu neîndeplinirea reformelor

marcel-ciolacu.jpg

Modificările brutale și intempestive ale Codului Fiscal vor fi plătite de către economia privată, însă ele NU duc la absorbția fondurilor europene și nici nu depinde de ele pierderea acestor fonduri. Ddimpotrivă – singurul mod în care pot fi pierduți bani europeni este neîndeplinirea reformelor asumate prin PNRR:până la această oră, încă nu s-au încasat banii la cerea 2 de plată depusă încă de la finele aului trecut, iar cererile 3 și 4 se află în întârziere pentru că nu au fost făcute reformele pensiilor (problema complicată acolo fiind pensiile speciale) și reforma administrației și a salarizării.

România putea avea în conturi încă 9 miliarde de euro dacă îndeplinea reformele și jaloanele din PNRR potrivit calendarului – bani care sunt amânați sau chiar pierduți în cazul că aceste reforme nu se vor face:

În timp ce economia privată se pregătește să plătească obligațiile noi, guvernul nu-și face treaba lui și amână reforme pe care ar fi trebuit să le aibă deja făcute.

Suspendarea fondurilor nu are nicio legătură cu deficitul, ci doar cu respectarea calendarului de bifare a țintelor și jaloanelor agreate prin PNRR. Iar aici responsabili sunt doar Guvernul, ministerul coordonator – MIPE și ministerele de linie.

Știm asta foarte clar după decembrie 2022, când MIPE a trimis la Bruxelles cererea doi de plată (3,22 miliarde euro): banii nu au fost virați nici azi, la zece luni de la acel moment, din cauză că două jaloane aferente cererii nu fuseseră atinse.

Citeste tot articolul pe cursdeguvernare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top