Domnule Prim-Ministru,
Stimați Miniștri,
În numele organizațiilor neguvernamentale și întreprinderilor membre ale Rețelei Române a Întreprinderilor Sociale de Inserție RISE și al celorlalte organizații semnatare din țară care derulează programe de reintegrare socială, profesională și civică pentru persoane vulnerabile, excluse și marginalizate pentru care activitatea economică non-profit reprezintă o componentă importantă în parcursul de inserție, vă supunem atenției următoarele, spre a fi luate în calcul în elaborarea de măsuri economice și fiscal-bugetare în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Traversăm o perioadă plină de provocări iar impactul COVID-19 asupra sănătății publice, vieții sociale și economiei este unul care va lăsa urme adânci în societate. În acest moment și lunile ce vor urma, este important să nu uităm de nevoile celor mai vulnerabili dintre români, unii dintre ei fiind chiar beneficiarii serviciilor sociale oferite de organizațiile dedicate inserției prin activitatea economică. Aceștia sunt oameni care se confruntă cu multiple dificultăți care le blochează accesul pe piața convențională a muncii și care au găsit sprijin și locuri de muncă în ateliere de inserție socio-profesională.
Criza generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 afectează grav sau oprește total activitatea economică a organizațiilor non-profit din domeniul inserției socio-profesionale, ceea ce conduce la dispariția veniturilor din care erau plătite salariile și contribuțiile sociale ale beneficiarilor serviciilor de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe. Fără aceste venituri și cu parcursul de inserție stopat sau suspendat ca urmare a efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate la nivel național pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, beneficiarii organizațiilor neguvernamentale din acest domeniu riscă să ajungă din nou într-o situație extrem de vulnerabilă. Cu toate dificultățile acestea, urmându-și misiunea socială, o parte din întreprinderile noastre deja și-au pus la dispoziție voluntar liniile de producție pentru a veni în întâmpinarea necesarului de materiale de protecție a categoriilor vulnerabile.
Supunem atenției Primului-Ministru al României, Ministerului Muncii, Ministerului Economiei și Ministerului de Finanțe solicitarea de a fi găsite și implementate măsuri care să protejeze și susțină activitatea organizațiilor neguvernamentale pentru a proteja locurile de muncă din întreprinderile sociale de inserție.
Pentru susținerea organizațiilor non-profit și a întreprinderilor sociale de inserție afectate de criza generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, vă rugăm să analizați cu celeritate posibilitate adoptării următoarelor măsuri:
- Includerea ONG-urilor cu activitate economică și de inserție în dispozițiile destinate sprijinirii IMM-urilor din România asigurând tratamentul egal al întreprinderilor sociale de inserție și întreprinderilor sociale dezvoltate de organizații neguvernamentale cu activitate economică alături de ceilalți actori economici aflați în dificultate.
Această solicitare se întemeiază pe prevederile art 2 al. (2) al Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, conform căreia toate prevederile acestei legi sunt aplicabile și asociațiilor și fundațiilor care desfășoară activități economice.
Prin urmare, solicităm ca actele normative care vizează măsuri de sprijin pentru întreprinderi în această perioadă să nu limiteze sprijinul la societății de o anumită forma juridică a întreprinderii, ci acesta să fie ne-discriminatoriu accesibil atât societăților comerciale cât și asociațiilor și fundațiilor cu activitate economică pentru a se asigura respectarea principiilor liberei concurențe și legislația europeană în materie.
Solicităm, de asemenea, și corelarea actelor necesare și procedurilor de urmat pentru obținerea certificatului de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu documentele specifice activității din întreprinderile sociale de inserție și întreprinderile sociale dezvoltate de organizațiile neguvernamentale cu activitate economică. Solicităm ca în ordinul ce aprobă metodologia eliberării certificatului de situații de urgență, care se află acum în lucru, să se includă prevederea că acolo unde nu este posibilă prezentarea documentelor legate de codul CAEN, să fie solicitată o copie a statutului sau actului constitutiv și a autorizației de funcționare – documente specifice activității desfășurate de organizațiile neguvernamentale.
- Oferirea de oportunități de finanțare publică pentru continuarea derulării programelor de inserție socio-profesională, recunoscând impactul asistenților sociali și al consilierilor de inserție în mitigarea efectelor negative asupra calității vieții, siguranței și sănătății persoanelor vulnerabile, excluse și marginalizate.
- Tratarea salvării locurilor de muncă din sectorul non-profit cu aceeași importanță ca a celor din alte sectoare economice afectate de criza COVID-19. Veniturile majorității organizațiilor neguvernamentale sunt deja grav afectate de criza epidemiologică, nivelul finanțărilor private scăzând sau dispărând total în această perioadă.
Rețeaua Româna a Întreprinderilor Sociale de Inserție grupează organizații neguvernamentale – întreprinderi sociale de inserție:
1. Asociația AREAS Suceava
2. Asociația Ateliere Fără Frontiere
3. Asociația CRIES Timișoara
4. Asociația FDP – Protagoniști în educație
5. Asociația Viitor Plus – Atelierul de Pânză
6. Caritas Câmpulung
7. Fundația Alături de Voi România
8. Organizația Umanitară Concordia și Concordia Development
9. Asociația Touched România
Lucrați alături de noi oferindu-ne sprijinul de care avem nevoie în această perioadă pentru a putea să ne continuăm misiunea de a-i proteja și susține pe cei vulnerabili!
Vă asigurăm de întreaga noastră deschidere spre dialog pentru găsirea unor soluții care să protejeze echilibrul și așa fragil al celor aflați în situație de mare dificultate.
Ancuța Vameșu, Președinte interimar RISE
Asociația AREAS Suceava / Institutul Bucovina Vasile Gafiuc, Secretar General Social Firms Europe
Asociația Ateliere Fără Frontiere – Damien Thiery
Asociația Centrul Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare Timișoara – Mihaela Vețan
Asociația Viitor Plus – Atelierul de Pânză – Teia Ciulacu
Fundația Alături de Voi România – Angela Achiței
Organizația Umanitară Concordia și Concordia Development – Ramona Gotteszman