RO-NET a primit aprobarea Comisiei Europene pentru continuarea finanțării din fonduri nerambursabile

Conform unui comunicat de presă publicat de Ministerul Comunicațiilor se precizează că proiectul RO-NET („Construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale”), inițiat și implementat de către MCSI, a primit aprobarea Comisiei Europene pentru continuarea finanțării din fonduri nerambursabile, continuând astfel asistența structurală prin Fondul european de Dezvoltare Regională (FEDR) în conformitate cu obiectivul „convergență” din România. Scopul acestui  proiect este lărgirea sistemului infrastructural de backbone de fibră optică pentru acces la internet de mare viteză în zonele dezavantajate din România, în vederea  generării de creştere economică, pentru acces la educație modernă şi pentru crearea unor noi locuri de muncă.

RO-NET va acoperi peste 700 din cele 2268 de localități identificate ca „zone albe”. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130 000 de gospodării cu 400 000 de locuitori, 8 500 de întreprinderi și 2 800 de instituții publice.

Prin implementarea proiectului RO-NET, România beneficiază de fonduri nerambursabile în cotă de 82,7% din valoarea totală a investiției acordate de CE, pentru implementarea rețelelor de comunicații electronice Next Generation Network.

Până acum s-au decontat de la CE aproximativ 22% din valoarea totală, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%, rezultat care s-a atins în mai puțin de două luni de zile. În momentul de față, s-au obținut 470 de autorizații, din cele 725 necesare. Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a reușit deblocarea aproape în totalitate a procesului de avizare din partea CNADNR și parțial din partea distribuitorilor de energie electrică conform comunicatului de presă din partea MCSI.

“Fazarea” proiectelor este o metodă prin care autorităţile susţin că nu se pierd fondurile europene aferente exerciţiului financiar 2007-2013, lucrările care nu au fost executate până la 31.12.2015 urmând a fi finanțate din exercițiu financiar 2014-2020.

Considerăm că ”fazarea” înseamnă de fapt o pierdere financiară pentru România, pentru că fondurile din perioada de programare 2007-2013 care nu au fost cheltuite, rămân la Comisia Europeană, iar suma respectivă se utilizează din fondurile alocate perioadei de programare 2014-2020. Asta înseamnă că din sumele alocate pentru perioada de programare 2014-2020, o parte sunt deja contractate şi în derulare ceea ce înseamnă că proiectele noi vor avea disponibilă o sumă mai mică.

www.idelis.ro/stiri

About Constantin Armasu

Constantin Armasu este consultant pentru institutii publice si companii de peste 14 ani si este specializat in consultanta pentru proiecte de infrastructura. Are o vasta experienta in implementarea de proiecte de infrastructura finantate din fonduri nerambursabile, in elaborarea documentatiilor de achizitie, in verificarea procedurilor de achizitie si a cererilor de rambursare, identificarea neregulilor in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene. A participat la elaborarea a peste 60 de proiecte de investitii in infrastructura cu finantare din fonduri europene. A fost implicat ca director de proiect, expert achizitii publice, expert financiar-contabil in peste 10 proiectele de asistenta tehnica pentru autoritati publice centrale. In calitate de expert achizitii publice a verificat respectarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice pentru mai mult de 100 de proceduri de achizitie realizate in cadrul unor proiecte cu finantare europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.