Pe baza datelor oficiale ale Comisiei Europene, accesate duminică, 9 februarie 2025, StartupCafe.ro a realizat un top al țărilor UE după implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență. Împărțim „grupa valorică 5” împreună cu alte 6 țări. Alte 11 state sunt superioare României, la implementarea planurilor de redresare și reziliență, având 3-6 tranșe de plată primite de la Comisia Europeană.
9 state membre UE sunt mai slab clasate decât România, în clasamentul tranșelor PNRR primite, conform datelor CE din 9 februarie 2025.
Fondurile PNRR sunt formate din granturi și credite, dar unele țări au renunțat la împrumuturi. România a optat și pentru credite, mai ales având în vedere că împrumuturile PNRR pe 30 de ani, cu 0,2% dobândă pe an, sunt mai avantajoase decât creditele pe care țara oricum le ia din piață, cu dobânzi care se apropie acum și de 7% pe an, pentru a-și finanța deficitul bugetar.
Din 2021 de când și-a depus PNRR-ul la Bruxelles, România a primit prefinanțarea și 2 tranșe, reprezentând în total aproape 9,4 miliarde de euro (granturi și împrumuturi). România mai are la dispoziție mai puțin de de 1 an și 7 luni (până la finalul lunii august 2026) pentru a lua și restul de 19 miliarde de euro alocați prin PNRR. De menționat că în proiectele PNRR România a cheltuit efectiv 6 miliarde de euro, cu tot cu cheltuielile neeligibile, deci oricum am primit mai mult decât am putut cheltui noi.
Mai multe detalii: startupcafe.ro