Romania isi stabileste prioritatile pentru absorbtia fondurilor europene alocate in perioada 2014-2020

chestionar1.jpg

chestionarMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a prezentat o nota privind actiunile pe care trebuie sa le intreprinda ministerele pentru a pregati absorbtia fondurilor europene in perioada 2014-2020. Actiunile din acest an sunt cruciale pentru buna utilizare a fondurilor UE alocate in urmatoarea perioada de programare.

Pana la sfarsitul lunii mai 2013 va fi definitivat proiectul documentului strategic national prin care se stabilesc prioritatile de utilizare a banilor alocati de UE (Acordul de Parteneriat).

In perioada imediat urmatoare, ministerele vor elabora proiectul Acordului de Parteneriat si programele operationale prin intermediul carora vor fi atrase fondurile UE in 2014-2020. Ministerele definitiveaza listele cu prioritatile de finantare din domeniile gestionate, iar Ministerul Fondurilor Europene va finaliza strategia de utilizare a fondurilor europene in urmatoarea perioada de programare.

Romania va inainta Comisiei Europene pana la sfarsitul acestui an programele operationale. Alocarea UE pentru Romania in perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, suma din care fondurile structurale si de coeziune reprezinta circa 21 de miliarde de euro.

Prioritatile de finantare propuse Romaniei de catre Comisia Europeana vizeaza imbunatatirea capitalului uman prin cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si politici mai bune privind incluziunea sociala si educatia, dezvoltarea unei infrastructure moderne, promovarea competitivitatii economice si a dezvoltarii locale, optimizarea utilizarii si protejarii resurselor si activelor natural, respectiv modernizarea si consolidarea administratiei nationale si a sistemului judiciar.

Sursa: Ministrul Afacerilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top