Ziarul „Adevarul“ dastartul unei campanii care poartanumele „Romania lucrului prost facut“. Va vom prezenta cele mai stupide proiecte pentru care s-au tocat foarte multi bani, gresit realizate, investitii farasens sau abandonate, dar si planuri care ar fi putut iesi bine dacanu ar fi fost deturnati banii. Incepem cu un caz din judetul Galati: un parc satesc de care nimeni nu are nevoie.
Strazi reabilitate „de mantuiala“? Partii de schi care nu au fost niciodata inaugurate? Proiecte fanteziste si scumpe, dar care nu vor ajuta niciodatape nimeni? Idei abandonate dupa ce au fost cheltuiti foarte multi bani sau afaceri dubioase din care nu se stie exact dacaa castigat comunitatea sau firma care a facut lucrarile? Sunt cazuri despre care auzim zi de zi si pe care jurnalistii „Adevarul“ vi le vor prezenta pe larg, in cadrul campaniei „Romania lucrului prost facut“. incepem cu povestea unui parc rural din judetul Galati.
In apropiere de localitatea Fantanele (comuna Scanteiesti) a rasarit in urmacu sase ani un parc ce a costat 500.000 de lei. Banii au fost alocati de la Ministerul Dezvoltarii Regionale (ca efect al H.G. nr. 110/2011), iar scopul declarat al investitiei a fost acela de a combate efectele poluarii. in zona, aflatala 25 de kilometri de orasul Galati, nu existanicio sursaputernicade emisii poluante: nu sunt obiective industriale, nici ferme de cresterea animalelor si nici macar un drum de importanta judeteana.
Parcul satesc este in plin camp (mai exact pe versantul abrupt al unui deal), la mai bine de doi kilometri de cea mai apropiata casa locuita, fiind lipsit de apapotabila, de umbrasi de ceea ce ar trebui sa aduca relaxare. intr-o incinta de circa 2,5 hectare, imprejmuit acu gard din plasa metalica, s-au trasat cu sfiala cateva alei din pamant batatorit si urme vagi de pietris, s-au plantat circa 50 de arbori (niciunul mai inalt de trei metri, la sase ani de la darea in folosinta a investitiei, respectiv 2011) si s-au pus 30 de banci din lemn.
Probabil s-a semanat candva si gazon (asa cum scrie in specificatiile tehnice ale proiectului), insa in momentul de fata nu gasesti in asa-zisul parc decat iarba de parloaga, aspra, pipernicita, roasa de animalele domestice sau salbatice care gasesc locul tocmai bun pentru pasunat.
Sursa: adevarul.ro