Romania muribunda?

Nu, nu moare tara, d-le Basescu! Iar problema nu e ca dvs. nu ati mai vrea sa-i fiti presedinte. Problema e daca ea va mai vrea…

Criza noastra este, in primul rand, una politica. Singur, discursul politic, oricat de elocvent ar fi, nu este suficient. Singura, politica nu poate sa faca nimic. O intreaga pletora de natarai carpato-danubiano-pontici percep politica drept un soi de harjoana permanenta, pe care nici copiii n-ar intelege-o. In locul lor, avem nevoie de persoane competente si instruite, cu cunostinte economice temeinice, cu caracter si diplomatie. Vedetismul politic comunicational nu face decat sa blocheze economia si intreaga societate.

Recentul raport al FMI-ului remarca un lucru de-acum cunoscut, laudand sectorul bancar si politica monetara a Bancii Nationale, care da dovada de mult profesionalism si seriozitate, reusind sa mentina o remarcabila stabilitate a cursului de schimb si continuarea procesului dezinflationist, deci o moneda sanatoasa, chiar daca hranita cu fonduri de imprumut, si criticand nenorocata politica bugetara, fiscala a guvernului, ce are ca efect continua crestere a deficatului bugetar, a somajului si, mai ales, caderea abrupta a PIB-ului, deci a cresterii economice.

Domnilor politicieni, ati face mult bine tarii daca v-ati lua jucariile si ati pleca acasa. Stiu ca multi nu aveti o meserie, dar veti putea trai din ce-ati adunat, sau puteti urma niste cursuri de calificare, ceva. Eventual, la Universitatea „Spiru Haret”. Domnilor guvernanti, in frunte cu barbatul de stat Emil Boc si cu farmazoana Elena Udrea, lasati locul unor specialisti, unor tehnocrati neutri politic, cat inca se mai poate face ceva. Altminteri va fi prea tarziu si dezlantuirea sociala inevitabila ce va urma va va matura ca pe niste gunoaie.

L-am auzit pe ministrul Muncii, nu stiu cum il cheama, afirmand ca, de fapt, vinovati de criza nu sunt politicienii, ci specialistii in finante. Este adevarat ca acestia din urma, in primul rand in Statele Unite, au fost de o lacomie speculativa periculoasa, dar cine trebuia sa le impuna reguli, reglementari? Apoi, nu presedintele Bush a lansat programul „O casa pentru fiecare american”, Sistemul Federal de Rezerve scazand spectaculos rata directoare a dobanzii, iar bancile acordand credite ipotecare cu nemiluita, fara sa analizeze prea bine capacatatea de rambursare? Apoi, la noi nu s-a produs o criza financiara generata de astfel de comportamente speculative, pentru ca nu aveam acele „produse financiare toxice”, creditele neperformante erau in limite rezonabile, iar politica monetara si controlul Bancii Nationale – remarcabile.

La noi criza a fost de la inceput una economica, datorata politicilor structurale si conjuncturale aberante desfasurate de politicieni: ei ne-au vandut resursele si bancile, ei au aruncat cu bani electorali in toate babele, ei au facut privatizari frauduloase, ei au cheltuit banii publici fara discernamant, ei au sufocat fiscal economia, ei au fost portdrapelele coruptiei si birocratiei, ei au generat stufarisul legislativ gaunos actual, ei dezvolta zilnic o retorica scandaloasa si suburbana, umplandu-ne ecranele televizoarelor cu intreaga lor hidosenie, incepand cu presedintele si terminand cu consilierii locali incompatibili, care stiu ca incalca legea, dar raman concomitent si consilieri, si directori de agentii, sa mulga cat mai mult, sub ochii inchisi ai prefectilor.

Apropo, domnule presedinte, cum e posibil sa afirmati public, si inca la o ora de maxima audienta, ca Romania a devenit o tara muribunda si ca, vezi Doamne, dvs. nu ati mai vrea sa guvernati o astfel de tara? Niciodata un politician, chiar de pe o pozitie mai mica, nu trebuie sa afirme asa ceva, sa dea astfel de mesaje cu iz mortuar. Noi toti, d-le presedinte, suntem muritori, dar tara nu moare. Confundati tara cu sleahta politica pe care o reprezentati si care a muscat adanc din trupul nostru, dar tara e mai presus.

Va cred ca nu o puteti intelege, dar cine raspunde pentru suferinta oamenilor sai? Stiu ca nu stiti istorie, dar puteti afla ca tara a trecut si prin momente mai grele, generate de razboaie, crize, regimuri politice criminale si nu a murit. De pilda, in 1944, dupa atatia ani de razboi, vistieria tarii era plina. Un popor si o tara pot fi furate, pot fi saracate, pot fi infrante, dar nu omorate, d-le presedinte!

Apoi, unde este demnitatea functiei dvs. (cu omul ne-am lamurit)? Ce faceti acum? Plangeti la capataiul „bietei tarisoare”, cum o faceati, tot in direct, la capataiul lui „draga Stolo”? Scutiti-ne, lasati-ne, doar nu s-au inchis toate crismele prin Bucuresti. Apoi, tara va va da o pensie frumoasa si o vila de lux, gospodina Elena Udrea va poate aproviziona cu prajituri, hotaratul domn Boc va ramane oricum ordonanta, sinistrul domn Pogea va poate tine evidentele, asa ca lasati-ne, nu ne mai „salvati”.

Stiu ca nu se mai poarta patriotismul de la pa’s’opt, de fapt nu se mai poarta patriotismul in general, dar va sugerez, domnilor politicieni, sa cititi macar cateva pasaje din Cantarea Romaniei, a lui Alecu Russo. E atat de frumoasa aceasta Cantarea cantarilor romaneasca, incat cu greu poti sa nu tresari, sa nu te infiori. Eu gasesc extrem de tulburatoare si de pilduitoare acele cuvinte. Cum de ele nu le dau fiori guvernantilor? Sau ce-i mai poate infiora pe ei? Nu, nu moare tara, d-le Basescu! Iar problema nu e ca dvs. nu ati mai vrea sa-i fiti presedinte. Problema e daca ea va mai vrea…

0 Replies to “Romania muribunda?”

  1. Mihaila Raul spune:

    Articolul mi se pare destul de subiectiv in legatura cu Basescu. Acest personaj grobian nu este cauza belelelor noastre actuale din politica, ci rezultatul lor. Daca nu e el, atunci va fi altul. Va mai amintiti de Adrian Nastase si dispretul lui suveran fata de toata lumea? Va mai amintiti ca atunci se cumparau posturile de secretari de stat, cu riscurile de rigoare ? Daca nu, inseamna ca aveti memorie scurta. Dar de regimul Iliescu, in care impostori precum unul decedat („parintele” constitutiei) ajungeau sa faca legi, desi erau nulitati intelectuale? Concluzia mea este ca persoane responsabile ar trebui sa gandeasca la niste mecanisme care sa restranga accesul acestor impostori la functii in stat. Eventual votul cenzitar, ca cel universal si-a dovedit metehnele. Raul tarii nu e Basescu, ca vine altul dupa chipul si asemanarea sa si-i ia locul. Raul e actualul sistem politic ticalosit. Poate gena noastra carpato danubiano pontica are si partea ei de vina. Cand altii isi aparau granitele, noi ne ascundeam in paduri. Tot noi ne turnam unul pe altul si lingeam fundurile conducatorilor, indiferent ca erau turci sau rusi. In istoria noastra nu am stiut ce e onoarea si mandria. La acest capitol cei de pe malurile Dambovitei sunt asi si au ajuns sa fie copiati si de ceilalti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top