România și Estonia, primele în Europa Centrală și de Est după valoarea investițiilor în startup-uri în ultimii 7 ani

afacere-crestere.jpg

România și Estonia se situează pe primul loc în rândul statelor din Europa Centrală și de Est (ECE) în funcție de valoarea investițiilor în startup-urile locale în ultimii șapte ani, relevă un nou raport.

Startup-urile românești au atras investiții de 1,3 miliarde de dolari începând cu anul 2013, la egalitate cu startup-urile din Estonia, potrivit unui raport realizat de Fondul Polonez de Dezvoltare (PFR) și Dealroom.co. Polonia ocupă locul al treilea în regiune, cu investiții de 0,9 miliarde de dolari, urmată de Lituania (0,6 miliarde dolari) și Ungaria (0,3 miliarde dolari).

În funcție de valoarea investițiilor de tip venture capital, derulate în faza inițială de dezvoltare a unei afaceri, Estonia se situează pe primul loc, cu investiții de 1 miliard de dolari, urmată de Polonia (0,7 miliarde dolari) și România, Ungaria și Lituania (fiecare cu câte 0,3 miliarde de dolari). Polonia depășește România și în funcție de numărul rundelor de finanțare de tip venture capital, cu 823 de astfel de runde, față de 266 runde pentru startup-urile românești și se situează pe primul loc în regiune și după numărul dezvoltatorilor IT, cu 401.000 de specialiști, comparativ cu 139.000 de specialiști în România și 130.000 de specialiști în Cehia, potrivit raportului.

În ultimul deceniu, regiunea ECE a creat 8 “unicorni”, sau companii private evaluate la cel puțin 1 miliard de dolari, România fiind prezentă cu 2 unicorni pe listă: UiPath, startup desprins în 2015 dintr-o companie românească specializată în furnizarea de soluții software, evaluat recent la peste 10 miliarde de dolari, și eMAG, afacere controlată de sud-africanii de la Naspers și de antreprenorul român Iulian Stanciu, cu o operațiune GitLab, Vinted, Grammarly, Bolt, TransferWise și Bitfury întregesc lista unicornilor din regiune.

“Ca urmare, apetitul investitorilor pentru sectorul tehnologic din ECE a crescut dramatic”, se arată în raport. Potrivit sursei menționate, investițiile de tip venture capital din regiune au crescut la un nivel record de 1,8 miliarde de dolari în 2019, de la 200 milioane de dolari… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.