Romania Start-up Nation: riscuri si asteptari imense

euro.jpg

Interes maxim pentru Start-up Nation, dar conditiile sunt inca in dezbatere publica. Consultantii in afaceri sustin ca „le iau foc” telefoanele de la cati oameni ii suna sa-i intrebe despre un program guvernamental menit sa sprijine firmele. Ministerul pentru Mediul de Afaceri nu a prezentat pana acum decat date vagi despre proiect. Acesta are termene aparent imposibil de respectat si o lista de coduri CAEN inca in dezbatere.

Printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul spune ca va finanta cu doua miliarde de lei Programul „Start-up Nation Romania”. Se preconizeaza ca se vor infiinta 10.000 de noi intreprinderi mici si mijlocii care pot beneficia de o finantare de cate 200.000 de lei, fiecare beneficiar urmand sa creeze cel putin doua noi locuri de munca. De la vorba la fapta e insa cale lunga si exista deja multe indoieli legate de punerea in aplicare a proiectului.

Un program bun intr-o nebuloasa

Hotararea de Guvern privind normele de aplicare a Ordonantei pentru Start-Up Nation vorbeste in termeni clari despre conditii de eligibilitate, sume si despre activitatile acceptate. Dar, este doar un proiect aflat in dezbatere publica ce va intra in lucru abia din primele zile ale lui martie. „Fara sa cunosc atat de bine programul propus, am inteles ca normele de aplicare vor fi adoptate, cel mai probabil, in luna aprilie”, a explicat Ciprian Radu de la firma de consultanta Creativ Consult. Cu alte cuvinte, abia in aprilie oamenii vor cunoaste exact criteriile de eligibilitate pentru care pot realiza planuri de afaceri ce ar avea sanse sa fie eligibile la declansarea finantarii, programata pentru luna mai. Doar o luna, un termen foarte scurt.

Interes enorm

Desi programul a fost discutat ca principiu, fara norme clare de aplicare, interesul romanilor este maxim. „Am observat ca se discuta despre un total de 10.000 de firme, cu aproximativ 2.500 dintre ele intr-o prima etapa si o finantare de 500 de milioane de lei in 2017. Parerea mea este ca, la final, vor ramane sume neacordate. Nu cred ca vor exista atat de multe firme care sa poata lua acei bani. Dar, pot sa spun sigur ca interesul este enorm. M-au sunat foarte multi clienti interesati de Start-Up Nation”, a spus Radu.

Reprezentantii Biroului de presa ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat au pastrat un ton rezervat: „Exista criterii de eligibilitate lansate in dezbatere publica. Prin aceste criterii se doreste incurajarea si dezvoltarea productiei, nu a zonei serviciilor. Se poate observa asta din punctajul oferit pentru achizitionarea de echipamente tehnologice. in plus, se intentioneaza crearea a cel putin doua noi locuri de munca la fiecare start-up”, au explicat acestia.

Cat ar pierde Statul

Exista cateva elemente in acest proiect despre care oamenii din piata spun ca sunt discutabile. in primul rand, bugetarea pentru 2.500 de firme noi care sa acceseze cate 200.000 de lei. Nu exista promisiuni ferme ca dupa ce vor fi utilizati banii pentru primul lot de firme, programul va fi continuat. in replica, reprezentantii Ministerului pentru Mediul de Afaceri spun ca va fi respectata integral hotararea care prevede ajutor financiar nerambursabil de 200.000 de lei pentru 10.000 de firme.

In al doilea rand, nu poate fi estimata rata de succes a programului. „Eu pot face calculele in felul acesta: consider ca aproximativ jumatate dintre firmele care primesc bani au activitate la 3 ani dupa aceea. Asta inseamna ca, la salariul minim pentru doi angajati, firmele vor plati la stat, sub forma de taxe si impozite directe, 1.436 de lei lunar. Asta inseamna ca vor returna statului, in 3 ani, cel putin 51.696 de lei in mod direct. Dar, in acelasi timp, firma va avea o cifra de afaceri pe care se vor plati taxe si impozite. Astea sunt beneficiile directe ale statului. La care se adauga ceea ce consuma acei angajati. Acele consumuri genereaza si ele alte taxe, accize, impozite. Deci, la un minim de doi angajati, statul recupereaza in trei ani macar o parte din banii investiti”, a explicat Ciprian Radu.

Evaluare facuta de o aplicatie software

Fata de proiectele anterioare, acum nu este necesar ca firma sa fi avut acticitate. „Din acest motiv este greu de estimat succesul sau esecul. Una este sa dai bani unor firme care au mai avut activitate, cu totul altceva sa ii dai unor firme noi, despre ai caror administratori nu stii nimic. Ei pot fi foarte buni ingineri, cu idei grozave, care sa nu aiba deloc succes ca antreprenori”, a explicat un reprezentant al unei firme de consultanta pe proiecte europene.

Evaluarea planului de afaceri se realizeaza online de catre o aplicatie software, iar punctajul minim acceptat este de 60 de puncte dintr-un maximum de 100. Va fi acordat punctaj maxim pentru productie si industrii creative, numarul locurilor de munca permanente de cel putin 2, locuri de munca pentru someri, echipament tehnologic achizitionat in pondere cat mai mare din suma acordata, dar si daca asociatul/administratorul a urmat un curs de antreprenoriat.

Cand isi baga coada politicienii si clicile lor

indoielile legate de viabilitatea acestui proiect se leaga si de o alta cauza. in vara anului 2013, un imens scandal a avut in centru Ministerul de Finante condus de liberalul Daniel Chitoiu. Institutia a oferit ajutoare de stat cuprinse intre 100.000 si 200.000 de euro, fara contributie proprie, pentru dezvoltarea IMM-urilor. Pagina de internet a programului „Minimis”, cum a fost denumit, a fost folosita pentru depunerea dosarelor in sistem dupa regula „primul venit, primul servit”, dar s-a blocat la cateva minute dupa ce a fost pusa in functiune. O ancheta ulterioara a stabilit ca, inainte ca pagina sa se blocheze, din cele 721 de firme care reusisera sa se inscrie, 500 trimisesera formularul de pe IP-uri asociate Ministerului de Finante – directii de finante si vamale. Explicatia a fost ca serverele institutiei sunt setate astfel incat IP-urile institutiilor subordonate sa aiba prioritate in comunicatie, astfel ca a aparut suspiciunea ca cererile acceptate de catre servere au fost trimise din calculatoare ale institutiei chiar de catre apropiati ai sefilor liberali.

Coduri CAEN posibile

Lista de coduri CAEN acceptate la program este inca deschisa. Aceasta ar urma sa cuprinda coduri pentru firme de productie, pentru IT, pentru industrii creative, pentru servicii. Ar urma sa fie excluse total activitati de intermediere financiara si asigurari, tranzactii imobiliare, jocuri de noroc si pariuri, activitati de pescuit si acvacultura, prelucrare si comercializare a produselor agricole.

Sursa: Reporter de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top