Romania va avea acces la finantari pe o piata de 30 de ori mai mare

euro.jpg

Romania a fost inclusa oficial in Watchlist, lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta, conform deciziei FTSE Russell, informeaza Bursa de Valori Bucuresti.

“Piata de capital din Romania a fost inclusa pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta intr-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pietei, conform obiectivelor stabilite in proiectul de eliminare a barierelor care impiedicau dezvoltarea pietei de capital, precum si in strategia de afaceri a BVB”, mentioneaza reprezentantii bursei.

“In prezent, pe langa FTSE Russell, alte trei institutii importante recunoscute international, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) si STOXX (Elvetia), evalueaza piata de capital din Romania. Criteriile care trebuie indeplinite si procesul de analiza sunt relativ similare si se refera, in principal, la valoarea tranzactiilor si dimensiunea companiilor listate la bursa, precum si accesul rapid al investitorilor la piata de capital si modul in care acestia pot cumpara si vinde actiuni”, precizeaza anuntul Bursei de Valori Bucuresti.

Marele pas pentru Romania

Trecerea de la statutul de ”economie de frontiera” la cel de ”economie emergenta” genereaza consecinte remarcabile pentru economnie: ar insemna acces la finantari internationale de 30 de ori mai mari decat cele pe care le pun la dispozitie, la ora actuala, marile fonduri de investitii pentru pietele de frontiera, categorie la care suntem incadrati in prezent.

Daca pentru pietele de frontiera, alocarile sunt de circa 50 de miliarde de dolari, pentru cele emergente acestea se ridica la 1.200-1.500 de miliarde de dolari.

Mai mult, atragerea de capital strain ar insemna si o crestere a actiunilor companiilor listate la Bucuresti, cu beneficii directe pentru statutul roman care controleaza multe dintre marile companii listate pe bursa.

In urma cu trei ani, trei piete de capital au primit statutul de piete emergente, doua din Emiratele Arabe Unite si cea din Qatar. din Emiratele Arabe Unite si cea din Qatar.

Inainte de upgrade, Qatar-ul avea o medie a tranzactiilor zilnice de circa 18 milioane de dolari, dublu fata de nivelul din Romania. Dupa upgrade, suma a sarit la 170 de milioane de dolari.

Conditii de promovare in liga superioara

Promovarea in categoria superioara se va realiza dupa ce Bursa de la Bucuresti indeplineste cateva conditii esentiale: criterii calitative – ce tin de increderea investitorilor in piata locala, dar si o serie de criterii cantitative, fara de care nu putem sa avem un dosar pe masa celor care ar putea decide acordarea unui ”rating” mai bun.

Criteriile cantitative se refera la:
•    conditiilor de lichiditate a pietei in ansamblu
•    prezenta in piata a companiilor mari cu valori de tranzactionare individuale semnificative

Cum putem obtine statutul: Masuri concrete

Pentru a obtine statutul de piata emergenta, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de criterii.

Spre exemplu, pentru a primi upgrade-ul in indicele Morgan Stanley Capital International (MSCI) – unul dintre cele mai importante alaturi de FTSE si S&P – Romania trebuie sa le demonstreze membrilor din comisiile cu drept de vot ca piata de capital este ”prietenoasa” cu investitorii straini, in special in ceea ce priveste accesul si costurile de tranzactionare. Din aceste comisii fac parte reprezentanti ai fondurilor de investitii care plaseaza banii pe bursele emergente.

”Unul dintre reprosuri a fost costul de tranzactionare (costurile directe si indirecte, inclusiv costurile ASF, costurile de tranzactioanre si comisionaele brokerilor, n.r.). Am redus 20-25% si ASF-ul si noi. Anul trecut, asta a fost o reducere consistenta care ne-a afectat inclusiv veniturile”, explica Lucian Anghel, presedintele CA-ului BVB, pentru cursdeguvernare.ro.

Un alt criteriu calitativ ar fi o competitie mai puternica intre brokeri.

Cum ajung banii in Romania

In mod normal, pozitionarea Romaniei pe ”watchlist-ul” FTSE Russell dureaza un an, perioada in care investitorii sa poata urmari evolutia actiunilor si sa se documenteze in legatura cu piata ce ar putea primi statutul de piata emergenta.

Odata ce devine piata emergenta, in functie de volum (de valoarea actiunilor tranzactionabile) Romania primeste un procent in indicele pietelor emergente, mecanism identic celui aferent pietelor de frontiera.

Apoi intervin asa-numitele ETF-uri (Exchange Traded Funds) – fonduri care urmaresc anumiti indicatori bursieri si a caror portofolii copiaza acesti indicator, fonduri care nu incearca sa ”bata” piata ci sa fie ”piata”. Mai exact, daca Romania ar primi, spre exemplu, o cota de 2% in indexul MSCI, aceste fonduri ar investi 2% din sumele disponibile in Romania.

Situatia la zi

La ora actuala, Romania are o pondere de 4,48% in indexul MSCI pentru pietele de frontiera, ceea ce ne plaseaza pe pozitia a opta in aceasta categorie, dupa Kuweit (22,69%), Argentina (15,07%), Nigeria (12,58%), Pakistan (10,02%), Kenya (6,4%), Maroc (5,98%) si Oman (5,14%).

Companiile romanesti incluse in acest indice sunt Banca Transilvania, BRD, Electrica, Romgaz, Transgaz si Petrom.

BVB vs. bursele din regiune

Capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a fost, in decembrie 2015, de 146 de miliarde de lei (circa 32,2 miliarde de euro). Din aceasta valoare, capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a fost de 76,8 miliarde de lei (16,9 miliarde de euro).

In decembrie, cele mai tranzactionate cinci actiuni au fost: Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) si BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu o valoare totala de aproape 480 de milioane de lei.

Valoarea medie zilnica de tranzactionare a fost de aproape 32 de milioane lei (7,1 milioane de euro) in decembrie 2015, cu 13% sub cea inregistrata in noiembrie 2015. Fata de decembrie 2014, diferenta este de 19%.

Spre comparatie, capitalizarea bursiera a companiilor listate pe bursa de la Varsovia (Polonia) era, in martie 2015, de 155,7 miliarde de euro, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor de 217,4 milioane de euro. In Cehia, capitalizarea pietei de capital era de 24,3 miliarde de lei, iar valoarea zilnica a tranzactiilor, de 20,8 milioane de euro. Cehia a fost upgragata la statutul de piata emergenta.

Sursa: cursdeguvernare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top