Romania va continua absorbtia de fonduri europene in domenii cheie de dezvoltare durabila

1517318128-786.jpg

Anul trecut s-au facut progrese importante in procesul de absorbtie de fonduri europene, Romania reusind performanta de a primi de la Comisia Europeana 5,2 miliarde de euro rambursari, insa procesul trebuie sa continue intr-un ritm sustinut si in urmatoarea perioada.

Aceasta este concluzia intalnirii de astazi, 30 ianuarie, dintre prim-ministrul Viorica Dancila si comisarul european Corina Cretu, la care au participat viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Sevil Shhaideh, consilier de stat si Camelia Coporan, secretar general adjunct in MDRAP.

In cadrul intalnirii au fost prezentati indicatori relevanti pe domeniul fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020: apeluri lansate cu un buget total in valoare de 21,7 miliarde de euro (79% din suma alocata), 1,09 miliarde euro fonduri absorbite din luna august 2017 pana in prezent, 2,8 miliarde angajate pe proiecte retrospective (proiecte de drumuri, continuate din perioada financiara anterioara).

In anul 2017, Romania a avut de indeplinit 34 de conditionalitati şi a reuşit, in luna august, finalizarea acreditarii autoritatilor de management, fapt care a condus la rambursarea sumei de 5,2 miliarde de euro. Pentru perioada 2007 – 2013, rata de absorbtie a ajuns la circa 90%. Printre rezultate, se numara 51 de mii de locuri de munca create si 3000 de intreprinderi mici şi mijlocii.

Trebuie amintit faptul ca Romania este beneficiar net la capitolul fonduri europene. Mai mult de 60% din investitiile publice realizate in Romania in ultimii zece ani s-au facut cu fonduri europene, iar premierul Viorica Dancila crede ca „o buna relationare intre Guvern si Comisia Europeana va insemna pasi inainte in absorbtia fondurilor europene”.

Viceprim-ministrul Paul Stanescu da asigurari: „Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va identifica cele mai bune si rapide solutii, astfel incat, la finalul acestui an, Romania sa nu piarda niciun euro din fondurile europene care ii sunt alocate. Vom continua, astfel, activitatea inceputa anul trecut si cred ca, alaturi de fondurile bugetare, cele europene pot contribui la dezvoltarea durabila a tarii.”

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top