Corina Cretu: “Implementarea proiectelor cu finantare europeana este mult prea lenta”

corina-cretu-POR.jpg

Implementarea “pe teren” a proiectelor cu finantare europeana trebuie accelerata, iar Romania trebuie sa indeplineasca primele obiective de absorbtie, a declarat, ieri, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Domnia sa a declarat ieri, la conferinta cu tema “Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam Romania in anul centenar”: “Romania a inregistrat progrese importante in ultimele luni, mai ales dupa ce au fost acreditate unitatile de management si de control al fondurilor europene. Majoritatea conditionalitatilor ex-ante sunt indeplinite, iar selectia proiectelor a fost accelerata.

Eforturile trebuie continuate si chiar intensificate pentru a se putea evita dezangajarea unei parti din fondurile europene. Din punctul nostru de vedere, procesul de implementare a proiectelor pe teren este inca mult prea lent. Au fost foarte multe proiecte de infrastructura care au avut ca termen anul 2015, apoi anul 2017.

Nu s-a reusit terminarea acestora. O mare parte din proiecte majore le-am fazat pentru perioada 2014 – 2020. Vestea buna este ca aceste proiecte se vor termina, vestea proasta este ca deja consuma din bugetul 2014-2020. Deci, din cele 20 de miliarde de euro pe care le avem la dispozitie pentru perioada 2014 – 2020, 2,8 miliarde sunt deja fazate pentru proiecte care ar fi trebuit sa fie terminate in exercitiul financiar anterior. Mai ales in domeniul transporturilor.

Deci, in acest an, este nevoie de o accelerare a implementarii pe teren. Romania trebuie sa indeplineasca primele obiective de absorbtie”.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.