Scrisoare deschisa: Impactul neplatii cererilor de rambursare asupra beneficiarilor de proiecte cu finantare POSDRU 2007-2013

scrisoare-deschisa.jpg

scrisoare-deschisaPatronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania format din 18 institutii, fundatii si asociatii a redactat o scrisoare deschisa in care prezinta Impactul neplatii cererilor de rambursare asupra beneficiarilor de proiecte cu finantare POSDRU 2007-2013 si asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Stimate Domnule Prim-ministru,
Stimata Doamna Ministru,
Stimate Domnule Director,

Având in vedere raspunsul oficial primit in data de 16 decembrie 2015 de la Help-desk-ul AM POSDRU, conform caruia nu se vor mai plati cereri de rambursare pâna la 31 decembrie 2015, dorim sa va aducem in atentie urmatoarele probleme cu care se vor confrunta beneficiarii de proiecte, in perioada imediat urmatoare.

In conformitate cu prevederile europene si nationale in vigoare, orice cheltuiala realizata in cadrul proiectelor POSDRU poate fi solicitata la rambursare daca plata efectiva aferenta acelei cheltuieli este realizata pâna la data de 31 decembrie 2015. Sute de beneficiari au depus cereri de rambursare incepând cu luna august, cu certitudinea ca pâna la finalul anului vor primi sumele respective pentru a acoperi cheltuielile restante din cadrul proiectelor, cheltuieli care au devenit restante ca urmare a nerespectarii de catre AM POSDRU a termenelor contractuale de procesare si plata. Daca nu se incaseaza aceste cereri de rambursare pâna pe 30 decembrie, beneficiarii sunt in imposibilitatea de a avansa sumele respective pentru a finaliza din punct de vedere financiar proiectele. Tot ceea ce se va plati dupa 1 ianuarie 2016 reprezinta cheltuieli care nu mai pot fi solicitate spre decontare nici de beneficiari catre AM POSDRU, nici de România de la Comisia Europeana.

Neplata cererilor de rambursare pâna la 30 decembrie 2015 conduce la consecinte foarte grave, atât pentru beneficiari cât si pentru bugetul României.

Eforturile considerabile pe care beneficiarii le-au realizat pâna in momentul de fata in implementarea POSDRU 2007 – 2013 au generat o presiune financiara majora pentru acestia. Constant, beneficiarii au sustinut deficitul de lichiditati cu care programul s-a confruntat, au activat intr-un sistem lipsit de predictibilitate. Nu trebuie uitat faptul ca statutul beneficiarului este unul de subcontractor al politicii sociale promovate de stat, ori prin acest demers Guvernul se afla in situatia de a pierde increderea in relatia cu partenerii sai.

Nu este etic sa se transfere responsabilitatea deficitului de lichiditati catre beneficiari, in conditiile in care AM POSDRU nu a respectat termenele de rambursare mentionate in cadrul unui contract de finantare.

In situatia in care nu se asigura surse pentru plata cererilor de rambursare restante, beneficiarii vor demara procese colective in instanta incepând cu luna ianuarie 2016, pentru recuperarea daunelor cauzate. Temeiul legal pentru aceste actiuni este reprezentat de articolul care vizeaza drepturile si obligatiile AM POSDRU/OI POSDRU delegat, respectiv: “AM POSDRU are obligatia de a efectua rambursarea cheltuielilor in termen de maximum 20 (douazeci) de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de rambursare, in conditiile in care este insotita de toate documentele solicitate prin prezentul contract”.

Constatam astfel ca, intr-o perioada in care cresterea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa fie un obiectiv important al Ministerului Fondurilor Europene, deciziile luate conduc in fapt la scaderea absorbtiei fondurilor europene.

Având in vedere cele mentionate anterior, va solicitam achitarea de urgenta a cererilor de rambursare validate si transmise la AM POSDRU, de catre OIR-uri, pâna la data de 28 decembrie 2015, precum si organizarea unei intâlniri pâna la sfârsitul acestei saptamâni in cadrul careia sa se prezinte concret modalitatile de actiune ale Ministerului Fondurilor Europene si AM POSDRU pentru evitarea unor pierderi financiare de ordinul a sute de milioane de euro pentru bugetul de stat.

Sursa: Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top