Romanii, optimisti in legatura cu economia UE, pesimisti cand vine vorba de cea nationala

eurobarometru_logo_0.jpg

Romanii sunt mai optimisti in ce priveste situatia economica a UE, 31% dintre ei considerand ca se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, peste media europeana de 21%. In schimb, doar 27% dintre romani considera ca starea economiei nationale este una buna in prezent, fata de o medie UE de 49%. De asemenea, romanii au mai mare incredere in UE, respectiv 52% (fata de doar 42% la nivel european), decat in institutiile nationale. Acestea sunt cateva dintre rezultatele sondajului Eurobarometru standard, editia de primavara, publicate joi, 14 iunie.

Doar 54% dintre romani considera ca situatia financiara a gospodariei este buna, iar 42% au o parere similara despre locul de munca, fata de o medie europeana de 71%, respectiv 61%. La nivel national, principala problema o reprezinta inflatia/cresterea preturilor si a costului vietii.

Printre tendintele identificate la nivelul UE se numara:

  • optimism in legatura cu economia si o sustinere puternica a monedei euro: pentru prima data incepand din primavara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei nationale (49 %, +1 fata de 2017) au depasit numarul opiniilor negative (47 %, -2); nivelul de sustinere pentru uniunea economica si monetara si pentru moneda euro ramane cel mai ridicat de pana acum, 74% dintre respondentii din zona euro exprimandu-si sprijinul;
  • Increderea in Uniunea Europeana este in crestere: cu 42% situandu-se la cel mai ridicat nivel incepand din toamna lui 2010; majoritatea europenilor sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul UE (58%);
  • migratia si terorismul sunt principalele preocupari ale europenilor, cu 38%, respectiv 29%;
  • europenii resimt beneficiile politicilor si ale realizarilor Uniunii, cum ar fi: lipsa controalelor la frontiera sau reducerea numarului acestora cu ocazia calatoriilor in strainatate (53%), scaderea preturilor pentru convorbirile telefonice efectuate intr-o alta tara UE (48%), sporirea drepturilor consumatorilor la achizitionarea de produse sau servicii in alta tara din UE (37%) sau imbunatatirea drepturilor pasagerilor de transport aerian (34%); libera circulatieeste sustinuta de 82% dintre respondenti, iar o politica de securitate si aparare comuna este sustinuta de 75%.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.