Rominserv, parte intr-un proiect petrochimic de peste 6 miliarde USD in Kazahstan

ROMPETROLRominserv, partea a Grupului Rompetrol, va furniza servicii de consultanta in management de proiect si training pentru constructia unui amplu complex petrochimic in Kazahstan, o investitie totala de peste 6 miliarde USD.

Situat in localitatea Atyrau, in apropierea rafinariei KazMunayGas (capacitate instalata de rafinare – 5,5 milioane tone) si a zacamintelor petrolifere – Tengiz, Karachaganak si Kashagan, noua investitie vizeaza crearea unui important centru petrochimic in partea de vest a Kazahstanului. Proiectul va fi dezvoltat in etape, capacitatea de productie urmand sa ajunga in final la 800.000 tone etilena (materia prima pentru obtinerea de polimeri) si 500.000 de tone polipropilena.

‘Rominserv este motorul evolutiei tehnologice a Grupului Rompetrol, a performantelor tehnice atinse de activele si operatiunile sale, precum programul de crestere a capacitatii anuale de prelucrare a rafinariei Petromidia la 5 milioane tone, repornirea si modernizarea instalatiilor de petrochimie sau extinderea pe plan local a retelei de distributie carburanti. Experienta si expertiza companiei in coordonarea si realizarea acestor proiecte state-of-the-art in termenele asumate, in limita stricta a costurilor bugetate, valorificandu-ne competentele de inginerie, achizitii, contructii si management de proiect au sustinut calificarea si selectarea Rominserv in cadrul proiectului strategic al statului kazah’, a declarat Kanat Bekmurza, director general al Rominserv.

Compania va furniza servicii de consultanta pentru managementul proiectelor on-shore in timpul constructiei, training pentru operatorii instalatiilor si va asigura implementarea politicilor de respectare a sanatatii in munca, a normelor de securitate si celor de protectie a mediului.
Specialistii Rominserv vor furniza consultanta in cadrul unui contract in valoare 5 milioane USD, pentru acest an in prima faza a proiectului, construirea instalatiei de dehidrogenarea gaz propan si producere de polipropilena, contractorul general al lucrarilor fiind compania chineza Sinopec Engineering.

‘Este al treilea proiect al Rominserv in Kazahstan si reprezinta o noua provocare pentru noi, pentru a gasi cele mai bune solutii tehnice si proceduri, intr-o piata in care industria de petrol si gaze este in continua ascensiune’, adauga Bekmurza.

Rominserv a mai realizat in perioada 2009-2011 doua proiecte in Kazahstan, constand in modernizarea instalatiilor Distilare Atmosferica in Vid si Cocsare din cadrul rafinariei Atyrau.

Grupul Rompetrol este detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan ¬- KazMunayGas, fiind prezent in 12 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.. Rompetrol intentioneaza sa devina una dintre cele mai importante companii petroliere integrate din Europa, din regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane. In 2012, Grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 10,8 miliarde USD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.