Rovana Plumb, la Bruxelles: Ne intalnim cu oficialii europeni pentru a stabili impreuna masuri care sa sporeasca atragerea si eficienta cheltuirii fondurilor europene in Romania

RPlumb27feb18-2.jpg

Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, are astazi intaniri cu doamna Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare si Afaceri Sociale, si cu domnul Maroš Šefčovič, vicepresedintele Comisiei Europene, comisar pentru Energie.

Ne intalnim cu oficialii europeni pentru a stabili impreuna masuri concrete care sa sporeasca atragerea si eficienta cheltuirii fondurilor europene in Romania, a afirmat ministrul Rovana Plumb.

In cadrul intrevederii cu Marianne Thyssen s-a discutat despre implementarea Programului Operational Capital Uman (POCU), despre posibile masuri pentru evitarea dezangajarii de fonduri, de la finalul acestui an, dar si despre aplicarea baremelor standard la nivelul Programului. De asemenea, oficialii analizeaza includerea, la nivelul POCU, a unor instrumente financiare care vor contribui la crearea de noi locuri de munca in intreprinderile mici si mijlocii. In ceea ce priveste implementarea POCU, ministrul roman anunta lansarea, in cursul acestui an, a apelurilor aferente sumelor inca nealocate, in valoare totala de aproximativ 2,8 miliarde euro.

Doamna Thyssen a aratat ca Investitia in oameni este cea mai relevanta, fiind necesara pentru societate in ansamblul ei, o societate tot mai dinamica. in viitor, vor exista tot mai multe perioade de tranzitie pe parcursul vietii oamenilor si este important sa punem bazele unor noi oportunitati. Trebuie sa dam oamenilor posibilitatea sa se reorienteze si sa le usuram aceste perioade de tranzitie.

La intalnirea cu vicepresedintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, subiectul principal este aderarea Romaniei la Platforma pentru regiunile carbonifere in tranzitie, una dintre principalele masuri ale pachetului „Energie curata pentru toti europenii”. Aceasta platforma, lansata la finalul anului 2017, urmareste dezvoltarea de proiecte si strategii pe termen lung in regiunile carbonifere, ca raspuns la dificultatile sociale si de mediu.

Pe baza evaluarilor preliminare, Valea Jiului ar putea fi prima zona din Romania care sa beneficieze de sprijinul acestei initiative, prin proiecte care vizeaza diversificarea economica, imbunatatirea calitatii aerului si a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei europene.

In acest sens, Romania si-a exprimat deja aderarea la aceasta platforma, inclusiv prin scrisoarea transmisa de doamna prim-ministru, Viorica Dancila, in aceasta luna.

La intalnirile cu reprezentantii CE este prezenta si doamna Mihaela Toader, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top