Rundele de finanțare pentru start-up-urile din România au crescut cu 27%, în 2020

startup_business_concept_90663.png

Numărul total al rundelor de finanţare destinată start-up-urilor din România a crescut în 2020 cu 27% faţă de anul anterior, iar suma capitalului local atras s-a majorat cu 20%, la nivel comparativ, reiese dintr-o analiză realizată de EY.

Consultanţii susţin faptul că, în afară de activitatea UiPath şi TypingDNA, ecosistemul antreprenorial din România rămâne un incubator pentru start-up-uri inovatoare din sectorul aplicaţiilor software pentru întreprinderi şi cel al securităţii, care au înregistrat 38% din totalul investiţiilor. Astfel, în drumul său către IPO, UiPath a înregistrat o nouă rundă de finanţare de tip Serie E, în valoare de 225 milioane de dolari, adică 86% din totalul capitalului atras de întregul ecosistem local, în 2020.

De asemenea, numărul total al rundelor de finanţare şi suma totală a capitalului local atras în acest an au crescut faţă de 2019 cu 27%, respectiv cu 20%, pe fondul apariţiei platformei de crowdfunding “Seedblink”, al mobilizării investitorilor de tip “Angels” şi al implicării fondurilor locale.

Valoarea medie a finanţărilor, de 552.000 de euro/rundă, s-a menţinut constantă în comparaţie cu anul anterior, pe fondul unui număr mai mare de runde Seed.

“Având în vedere contextul marcat de scăderea investiţiilor la nivel global ca urmare a lockdown-urilor provocate de pandemie, coroborat cu posibila listare a UiPath, este de aşteptat ca suma totală investită în ecosistemul din România să scadă dramatic şi în 2021 după ce, în acest an, investiţiile totale au înregistrat o scădere de 60% faţă de anul precedent, cumulând 225 de milioane de euro. Cu o pondere de peste 90% în finanţările ecosistemului de start-up-uri din România din 2017 până în prezent, UiPath a poziţionat România timp de trei ani consecutivi în top 10 cele mai finanţate ecosisteme din Europa. 2021 va marca începutul unei noi perioade de creştere a ecosistemului, având la bază mai multe start-up-uri şi scale-up-uri mai mature din punct de vedere antreprenorial, comparativ cu anul 2017, când a început ascensiunea UiPath”, se menţionează în analiza de specialitate.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020… Detalii aici.

One thought on “Rundele de finanțare pentru start-up-urile din România au crescut cu 27%, în 2020”

  1. Balici Mihai spune:

    nu stiu cum se face ,creste PIB, creste agricultua, digitalizarea
    dar creste galopant si datoria interna si externa care a ajuns la peste 200 de miliarde de euro , cea mai mare in ultimii 200 de ani
    cred ca urmasii nostri 2-3 generatii ,vor dezgropa intreaga clasa politica din perioasda 1990-2020 , le vor dezhuma oasele si le vor da foc , ca sa distruga microbii coruptiei ,slugarniciei ,hotiei ,minciunii care au adus tara in acest faliment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.