S-a inaugurat Biserica din lemn cu hramurile Duminica Tuturor Sfintilor si Sf. Ioan, restaurata cu ajutorul fondurilor Regio

biserica-voinesti-regio.jpg

biserica-voinesti-regioIn data de 5 octombrie, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Liviu Musat si directorul adjunct Directia Organism Intermediar Programul Operational Regional, Mariana Visan, au participat la festivitatea de inaugurare a obiectivului turistic Biserica din lemn cu hramurile Duminica Tuturor Sfintilor si Sf. Ioan din satul Oncesti, comuna Voinesti, judetul Dambovita.

Biserica din lemn, avand hramurile “Duminica Tuturor Sfintilor” si “Sfantul Ioan” din satul Oncesti, figureaza in Lista monumentelor istorice din Romania. Acest obiectiv restaurat, ce dateaza din anul 1814, prezinta valori documentare si artistice demne de pastrat, fiind una dintre putinele biserici din lemn ramase pe meleagurile dambovitene.

Unitatea Administrativ-Teritoriala Voinesti, in calitate de beneficiar, a primit asistenta financiara europeana in cadrul programului Regio, Axa prioritara 5 “Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, Domeniul major de interventie 5.1 “Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. Contractul de finantare a fost semnat in luna mai 2012 pentru proiectul “Reabilitarea, restaurarea si valorificarea turistica a bisericii din lemn <<Duminica Tuturor Sfintilor>>, <<Sf. Ioan>>, modernizarea si crearea infrastructurii si a utilitatilor conexe, comuna Voinesti, judetul Dambovita“.

Investitia a vizat reabilitarea, restaurarea si valorificarea turistica a bisericii din lemn, precum si modernizarea si crearea utilitatilor conexe pentru acest obiectiv monument istoric de categorie A, in scopul transformarii comunei Voinesti intr-o zona atractiva din punct de vedere turistic, atat pentru locuitorii si agentii economici care traiesc si isi desfasoara activitatea aici, cat si pentru investitori si, mai ales, pentru turisti.

Valoarea totala a contractului de finantare este de 4.159.837,16 lei, din care valoarea totala eligibila este de 3.133.354,80 lei (fonduri nerambursabile FEDR – 2.831.612,73 lei; valoarea nerambursabila din bugetul national – 239.074,97 lei; cofinantarea eligibila a beneficiarului – 62.667,10 lei), iar perioada de implementare a acestuia este de 32 de luni.

Cu sprijin Regio s-au executat lucrari de reabilitare, restaurare, dotare si valorificare a bisericii, s-a modernizat infrastructura de utilitati publice si, totodata, s-a creat un punct de informare si promovare turistica. Pe langa restaurarea si conservarea bisericii patrimoniu, s-a avut in vedere refacerea si amenajarea cailor de acces catre obiectivul restaurat si reabilitat pana la interiorul zonei de protectie a acestuia.

Cu ocazia evenimentului de inaugurare, Liviu Musat, directorul ADR Sud Muntenia, a primit din partea lui Gabriel Danut Sandu, primarul din Voinesti, o placheta si o Diploma de excelenta pentru indrumare si colaborare in accesarea si implementarea proiectelor cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operational Regional 2007 – 2013.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.