S-a lansat a 12-a editie a programului “Spatii Verzi”, cu finantari de 677.000 lei

spatii-verzi.jpg

MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat lanseaza cea de-a 12-a editie a programului Spatii Verzi, cea mai veche platforma de responsabilitate sociala a MOL Romania, prin care compania aloca asociatiilor si organizatiilor un fond anual de 677.000 lei pentru implementarea proiectelor de protectie a mediului si de incurajare a implicarii tinerilor in activitati relevante.

“MOL Romania a lansat in anul 2006 platforma de CSR «Spatii Verzi» prin care ne-am propus sa sprijinim financiar asociatii si organizatii care au prezentat proiecte de mediu. In acelasi timp, am cautat proiecte care sa contina si o importanta componenta educationala, pentru ca in opinia noastra, este esential ca tanara generatie sa constientizeze importanta protectiei mediului. Rezultatele primilor 11 ani de activitate vorbesc de la sine despre succesul acestui program. Prin intermediul Spatii Verzi, MOL Romania a sprijinit plantarea a peste 71.966 de copaci si arbusti si a 69.006 de flori in ultimii 11 ani, ceea ce inseamna, in medie, 17 copaci si 15 flori in fiecare zi. Este un rezultat cu care ne mandrim si pe care il consideram cadoul nostru pentru comunitate si, mai ales, pentru generatiile viitoare“, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL Romania.

„Interesul fata de programul Spatii Verzi este in continuare foarte ridicat, chiar daca lansam deja editia a 12-a. Interesul necontenit se datoreaza faptului ca programul se bazeaza in primul rand pe imbinarea armonioasa a activitatilor practice si educationale de protectia mediului, acest aspect facandu-l atractiv in fiecare an pentru mii de voluntari din randul copiilor, tinerilor si adultilor, care se implica activ in derularea proiectelor finantate,” a declarat László Potozky, fondator si director al Fundatiei pentru Parteneriat.

Incepand din 2006, prin intermediul programului Spatii Verzi au fost finantate 472 de proiecte cu o suma ce depaseste 5 milioane de lei. Peste 186.000 de persoane, echivalentul numarului de locuitori ai municipiului Oradea, au fost implicate in activitatile desfasurate in cadrul acestor proiecte, iar rezultatul eforturilor lor este remarcabil. Astfel, au fost reampaduriti aproximativ 4.000 de metri patrati in timp ce suprafata spatiilor verzi create si reabilitate a depasit 450.000 de metri patrati, reprezentand o suprafata aproximativ egala cu cea a 90 de terenuri de fotbal. De asemenea, programul a sprijinit organizarea a 89 de tabere Junior Ranger si a 677 activitati extrascolare, in cadrul carora tinerii participanti au dobandit cunostinte si experiente importante referitoare la mediul inconjurator.

Detalii despre program

MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat continua programul „Spatii Verzi” si in 2017, organizatiile neguvernamentale fiind invitate sa trimita propuneri de proiecte pana la data de 15 februarie 2017. Ca si in anii precedenti, proiectele pot fi inscrise pentru finantare in cadrul uneia dintre cele doua componente ale programului: Spatii Verzi Urbane si Arii Naturale Protejate. Proiectele inscrise vor fi evaluate de catre un juriu de specialitate iar castigatorii vor fi anuntati pana la sfarsitul lunii martie 2017.

In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane sunt finantate proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe inverzite precum si desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică in randul comunităţilor locale. In cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt cautate si recompensate proiecte care sa promoveze si sa aduca in atentia publicului problematica ariilor protejate din Romania, cu scopul de a imbunătăți nivelul de cunoastere in acest domeniu in randul comunitatilor locale.

Proiectele finantate prin aceasta componenta pot fi implementate de ONG-uri in parteneriat cu organizatii, institutii publice dar şi cu administratori de arii protejate.

Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei.

Castigatorul premiului „Spatii Verzi” 2016: Asociatia Inceptus Romania

Proiectul „Parcul culorilor” a avut ca scop amenajarea si reabilitarea spatiului verde aflat in incinta Liceului Special pentru Deficienti de Vedere din Cluj-Napoca si educatia ecologica a elevilor. In urma implementarii proiectului, peste 168 de elevi, copii si tineri cu dizabilitati de vedere (nevazatori si cu vedere slaba, copii cu surdocecitate/deficiente senzoriale multiple, cu varste cuprinse intre 3 si 20 de ani), au participat la actiuni de educatie ecologica organizate in incita liceului si la activitati de ecologizare organizate in Padurea Faget din judetul Cluj.

In perioada Aprilie – Iulie 2016 a fost realizata reabilitarea si amenajarea parcului din incinta Liceului Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca (25 arbusti plantati, 199 de flori plantate, suprafata totala amenajata – 180 mp).

Activitatile de educatie ecologica desfasurate in cadrul acestui proiect s-au bucurat de mult succes in randul tinerilor astfel incat acestea vor continua pe parcursul anilor scolari urmatori in cadrul orelor cuprinse in curricula scolara dar si in cadrul orelor destinate activitatilor extra curriculare.

„Parcul culorilor este un proiect de succes, inovativ construit pe o relatie de respect si cooperare intre partenerii si echipa proiectului care au avut o dorinta imensa de a realiza ceva deosebit” – a declarat Ramona MURESAN, Directorul Liceului Special pentru Deficienti de Vedere.

Castigatorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2016: Asociatia Gyilkosto Adventure

Proiectul premiat in 2016 in cadrul sectiunii „Arii Naturale Protejate” a fost denumit „Cu Junior Rangerii pentru salvarea Lacului Rosu, perla periclitata al Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas”. Proiectul si-a propus sa contribuie la cresterea popularitatii Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas (PNCB-H) si, in acelasi timp, sa creasca nivelul de responsabilitate a comunitatilor locale, in special a tinerilor, fata de aceasta zona. Accentul a fost pus pe nevoia de salvare a Lacului Rosu si de protejare a biodiversitatii din PNCB-H.

In cadrul proiectului au fost organizate prezentari, excursii si concursuri in 3 scoli cu ocazia Zilei Internationale a Biodiversitatii, Zilei Europene a Parcurilor si Zilei Mondiale a Mediului. De asemenea, au fost organizate doua tabere pentru Junior Rangeri, s-a realizat editarea si distribuirea ghidului intitulat: “Lacul Rosu, nestemata periclitata a Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas”, au fost amenajate o poteca tematica si o expozitie in aer liber denumita „Trecutul, prezentul si viitorul Lacului Rosu”. La finalul proiectului a fost amenajat in fiecare dintre cele 3 scoli partenere cate un “Colt verde al Junior Rangerului”. La activitatile proiectului au participat peste 200 de copii si voluntari.

Date statistice despre program

In 2016 au fost acordate finantari in valoare totala de 661.248 lei pentru 48 de proiecte, in care s-au implicat mai mult de 15.000 de persoane. In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane au fost infiintate sau reamenajate spatii verzi cu o suprafata totala de 24.450 mp unde au fost plantati peste 2.400 de arbori si arbusti, precum si 6.400 de rasaduri de flori. In cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au amenajat 15 poteci tematice, au fost organizate 20 tabere Junior Ranger si au avut loc 198 de activitati extrascolare de educatie ecologica.

In cei 11 ani de existenta a programului au fost finantate in total 472 de proiecte din domeniul protectiei mediului cu aproximativ 5,5 milioane lei, proiecte in care s-au implicat mai mult de 186.000 de persoane, mai ales copii si tineri.

In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane au fost inverzite 452.777 mp de teren urban, prin plantarea a 71.966 de arbusti si pomi si a 69.006 de flori.

In cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 677 de activitati extrascolare de educatie ecologica, au fost organizate 89 de tabere Junior Ranger si au fost infiintate si amenajate 86 noi poteci tematice in ariile naturale protejate din Romania.

Sursa: MOL Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.