S-a lansat programul Interreg V-a Romania-Ungaria

InterregEUROPE_C.jpg

A avut loc la Oradea conferinta de lansare a Programului Interreg V-A Romania-Ungaria, organizata sub deviza “Sa continuam cooperarea!”.

Obiectivul evenimentului a fost prezentarea stadiului de implementare a programului, a rezultatelor propuse, a perspectivelor de cooperare, precum si a initiativelor transfrontaliere implementate cu succes in Europa si in regiune.

Conferinta a reunit peste 150 de participanti din ambele state partenere: parti interesate de program, potentiali aplicanti si profesionisti care lucreaza in domeniul cooperarii teritoriale si/sau dezvoltarii regionale.

In egala masura, conferinta a urmarit sa creeze o platforma comuna pentru schimbul de cunostinte si de informatii privind procesul de aplicare si dezvoltare de proiecte, precum si pentru networking.

In acord cu pozitia Comisiei Europene, respectiv orientarea catre proiecte de impact si obtinerea de rezultate, Autoritatea de Management a oferit informatii legate de calendarul lansarii apelurilor de proiecte. Astfel, cele doua state membre si-au exprimat angajamentul de a lansa o parte din prioritatile de investitii pana la sfarsitul anului 2016, urmand ca o alta parte a acestora sa fie lansate pana la sfarsitul primului trimestru al anului urmator.

Evenimentul a fost onorat de prezenta unor invitati de seama, printre care Excelenta Sa Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul Romaniei in Ungaria, Consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, Atasatul Comercial la Ambasada Ungariei in Romania, Szabó Miklós, precum si reprezentantii Comisiei Europene-DG REGIO, Agnès Monfret si Iva Gailly. Autoritatea de Management a programului a fost reprezentata de Mihai Busuioc, Secretar General in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Camelia Coporan, director general adjunct, Directia Generala Programe Europene si Roxana Racovita, Seful Autoritatii de Management a programului. Din partea Autoritatii Nationale maghiare au participat Zsigmond Perényi, Secretar de Stat adjunct in cadrul Biroului Primului Ministru si Adrián Savanyú, Seful Departamentului Programe de Cooperare Internationala.

La nivel local, lansarea oficiala a programului a fost salutata prin discursurile sustinute de catre Claudiu Pop, prefectul Judetului Bihor, Pásztor Sándor, presedintele Consiliului judetean Bihor si Mircea Malan, viceprimarul Municipiului Oradea.

Evenimentul s-a incheiat cu un moment artistic sustinut de Dr. Oana Lianu, vocalist si instrumentist, care a sustinut un recital de nai si instrumente populare de suflat, acoperind un repertoriu muzical mixt, roman si maghiar. Totodata, participantii au vizionat o expozitie de fotografii realizate in aria eligibila a programului, realizate de cunoscutul artist fotograf oradean Ovi D. Pop.

Despre program

Programul Interreg V-A Romania-Ungaria finanteaza proiecte comune romano-ungare, care abordeaza nevoi identificate pe ambele laturi ale granitei si necesita o abordare comuna, precum si solutii inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabila a zonei eligibile.

Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontaliera implementate in regiune in perioada 1996-2013 si dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Zona eligibila a programului cuprinde judetele Satu Mare, Bihor, Arad si Timis pe partea romana a granitei si, respectiv, judetele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés si Csongrád pe partea ungara a acesteia.

Mai multe detalii despre program pot fi consultate AICI.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.