S-a publicat ghidul simplificat al aplicantului pentru Orizont 2020

por-ghid-finantare.jpg

Programul multianual de finantare a cercetarii si inovarii Orizont2020 pune la dispozitia cercetatorilor europeni, ce isi propun sa dezvolte produse sau servicii inovatoare cu un impact pozitiv la nivel global, o multime de oportunitati de finantare.

Comisia Europeana a elaborat un ghid simplificat al aplicantului, cu ajutorul caruia cei interesati isi pot pregati mai bine propunerile de proiecte pentru finantare. Ghidul contine un manual on-line care explica pas cu pas procedurile de urmat, o lista de documente de referinta, un spatiu virtual comun pentru cercetatori si mai multe instrumente de verificare a viabilitatii unor astfel de proiecte.

Pasul 1 – gaseste un apel de propuneri care ti se potriveste

Comisia Europeana publica regulat, in portal, toate apelurile din cadrul programului de cercetare si inovare Orizont2020. Tot aici, poti gasi informatii despre apeluri suplimentare in sectiunea Alte Oportunitati de finantare. In cazul in care depui pentru prima data o cerere de finantare si nu esti inca familiar cu programele, citeste Manualul on-line pentru Orizont 2020.

Poti cere sprijinul Punctelor nationale de contact pentru a gasi cele mai potrivite apeluri pentru profilul pe care il ai. Companiile mici si mijlocii beneficiaza de asistenta si din partea retelei Enterprise Europe.

Pasul 2 – gaseste-ti un partener sau depune singur o propunere

Cele mai multe proiecte finantate de UE sunt cele ce presupun colaborarea a cel putin 3 organizatii din diferite state membre ale UE sau tari asociate. Serviciile de cautare a unui partener te ajuta sa gasesti organizatii care isi doresc sa participe in astfel de proiecte. Tot aici iti poti publica oferta de colaborare.

De asemenea, se pot inregistra propuneri individuale din partea unor cercetatori, echipe sau organizatii. Acestea sunt finantate, in principal, prin granturile Consiliului European de Cercetare (CEC) sau prin actiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA), in timp ce IMM-urile pot depune cereri de finantare prin Instrumentul pentru IMM-uri.

Orizont 2020 are ca scop si cresterea cooperarii internationale in domeniul cercetarii, el oferind cercetatorilor din tarile terte oportunitati de finantare si participare in program.

Pasul 3 – creaza-ti un cont in portal

Daca ai deja un cont in Portalul pentru participanti sau un cont de inregistrare UE, il poti utiliza pentru toate activitatile viitoare. Ai nevoie doar de un singur cont pentru oricare dintre serviciile securizate din Portal. Daca nu ai inca un cont, il poti crea chiar acum, apasand pe butonul Inregistrare/Register din capul paginii.

Pasul 4 – inregistreaza-ti organizatia

Verifica intai daca organizatia ta nu este deja inregistrata aici.

Daca doresti sa participi la o propunere de proiect, organizatia ta trebuie sa fie inregistrata. Dupa inregistrare, vei primi un cod de identificare a participantului (PIC) format din 9 cifre. Acest cod reprezinta identificatorul unic al organizatiei, urmand sa fie folosit de Comisie ca referinta in viitoarele interactiuni.

Comisia are un registru on-line al organizatiilor care participa in programele de finantare din domeniul cercetarii si inovarii, educatiei, audiovizualului si culturii. Acest lucru permite utilizarea consecventa a datelor lor oficiale si evita primirea de cereri multiple pentru acelasi tip de informatie.

Pasul 5 – depune propunerea de proiect la Comisie

Pentru a depune propunerea de proiect, mergi la sectiunea  „Depunere on-line a propunerii / Electronic Proposal Submission”, disponibila in paginile asociate unui apel de propuneri. Atentie, trebuie sa fii autentificat cu identificatorul unic al organizatiei pentru a incepe completarea formularelor standard si pentru a prezenta propunerea ta Comisiei.

Pagini utile:
Ghidul aplicantului Orizont 2020
Puncte nationale de contact

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top